HILTI, BIM’E UYUMLU ŞANTİYE ROBOTUNU SUNAR

Schaan, Liechtenstein, 28 Ekim 2020 - Bugün Hilti ilk robotu olan, yarı-otonom, mobil tavanda delim robotu Jaibot'u tanıttı. Hilti Jaibot, mekanik, elektrik ve tesisat (MEP) yüklenicilerinin üretkenlik, güvenlik ve işgücü eksikliği sorunlarının üstesinden gelmesine yardımcı olacak. Bu yeni robotik çözümle Hilti, şantiyelerde dijitalleşmeyi bir adım ileriye taşıyor.

Jaibot, görevlerini yapı bilgi modellemesi (BIM) verilerine dayanarak yerine getiriyor. Robot, uzmanlık gerektirmeyen, tamamen kablosuz ve kullanımı kolay bir sisteme sahip. Kendini iç mekanda doğru bir şekilde konumlandırıyor, toz kontrollü olarak delikleri deliyor ve son olarak uygulamaya uygun şekilde işaretlemeyi tamamlıyor. Bu özellikler, bu çözümü, mekanik elektrik ve tesisat (MEP) iş kolları için ideal kılıyor.

Hilti Group İcra Kurulu Üyesi Jan Doongaji konu ile ilgili olarak şunları ifade etti: “İnşaat sektörünün verimliliği yıllardır diğer sektörlerin gerisinde kalmakta. Kar marjı baskısı ve vasıflı işgücü kıtlığı zaten sektörümüzün gerçeklerinden ve bunlar üretkenlik eksikliklerinin üstesinden gelmeyi giderek zorlaştırıyor. Ancak dijitalleşmenin sunduğu fırsatlardan yararlanmak, tüm bunları telafi edecektir. Biz bunu, süreçleri, ekipleri ve verileri akıllıca birbirine bağlayarak yapıyoruz. Jaibot ile dijital dönüşümün şantiyelere  getirebileceği verimliliği gerçekleştirme yolunda bir adım daha atıyoruz.”

İnşaat sektöründe paradigma değişimi sürüyor

Özellikle büyük inşaat projelerinde zaman ve bütçe aşımları yaygın bir şekilde görülür. İnşaat projelerinin dijital olarak planlanması ve robotik çözümlerle hayata geçirilmesi ile önemli verimlilik kazanımları mümkündür. BIM’e uyumlu robotik çözümler aynı zamanda, geliştirilmiş uygulama hızı, sabit performans ve daha az hata ile inşaat sürecini daha şeffaf hale getirir. Bulut bazlı iletişim ile sahadan proje ofisine günlük ilerleme bilgisi iletilebilir. Şantiyedeki farklı iş kolları arasında yaşanabilecek olası uyuşmazlıklar da erken bir aşamada farkedilebilir ve önlenebilir, bu da daha fazla projenin zamanında ve bütçe dahilinde teslim edilmesini kolaylaştırır.

İşçilere fiziksel olarak en zorlu görevlerde yardımcı olma

Jaibot'un geliştirilmesinde güvenlik önemli bir rol oynadı. Jaibot, özellikle başüstü mekanik, elektrik ve tesisat uygulamalarında fazla sayıda delim gibi fiziksel olarak zorlayıcı ve devamlı uygulamalarda işçilere yardımcı olmak için tasarlandı. Jaibot, bir robotik total station olan Hilti PLT 300'den aldığı referans verileri kullanır ve çalışan tarafından uzaktan kumanda ile yönlendirilir. Kapsama alanındaki delikler otomatik olarak delinir.

Hilti Robotik Ürün Müdürü Julia Zanona, "Şantiyedeki rutin uygulamaların arasında hangilerinin en zorlayıcı olduğuna baktık ve başüstü uygulamalarının öne çıktığını gördük. Başından beri, müşterilerimizi en çok ihtiyaç duyulan yerde destekleyen robotik bir çözüm geliştirmek bizim için önemliydi. Hilti Jaibot, montaj ekibiyle birlikte çalışarak en yorucu ve zahmetli görevleri üstlenecek.” ifadelerini kullandı.

İNŞAATTA DİJİTALLEŞME DEVAM EDİYOR

JAIBOT İLE DAHA FAZLA VERİMLİLİK