Dil seçenekleri

DD 150-U

Orijinal kullanım kılavuzu

Dokümantasyon verileri

Bu doküman için

  • Çalıştırmadan önce bu dokümanı okuyunuz. Bu, güvenli çalışma ve arızasız kullanım için ön koşuldur.
  • Bu dokümanda ve ürün üzerinde bulunan güvenlik ve uyarı bilgilerine dikkat ediniz.
  • Kullanım kılavuzunu her zaman ürün üzerinde bulundurunuz ve ürünü sadece bu kılavuz ile birlikte başka kişilere veriniz.

Resim açıklaması

Uyarı bilgileri

Uyarı bilgileri, ürün ile çalışırken ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı uyarır. Aşağıdaki uyarı metinleri kullanılır:
TEHLİKE
TEHLİKE !
  • Ağır vücut yaralanmalarına veya doğrudan ölüme sebep olabilecek tehlikeler için.
İKAZ
İKAZ !
  • Ağır yaralanmalara veya ölüme neden olabilecek tehlikeler için.
DİKKAT
DİKKAT !
  • Hafif vücut yaralanmalarına veya maddi hasarlara yol açabilecek olası tehlikeli durumlar için.

Dokümandaki semboller

Bu dokümanda aşağıdaki semboller kullanılmıştır:
Image alternative Kullanmadan önce kullanım kılavuzunu okuyunuz
Image alternative Kullanım uyarıları ve diğer gerekli bilgiler
Image alternative Geri dönüşümlü malzemeler ile çalışma
Image alternative Elektrikli aletleri ve aküleri evdeki çöplere atmayınız

Resimlerdeki semboller

Resimlerde aşağıdaki semboller kullanılmıştır:
Image alternative Bu sayılar, kılavuzun başlangıcındaki ilgili resimlere atanmıştır
Image alternative Numaralandırma, resimdeki çalışma adımlarının sırasını göstermektedir ve metindeki çalışma adımlarından farklı olabilir
Image alternative Pozisyon numaraları Genel bakış resminde kullanılır ve Ürüne genel bakış bölümündeki açıklama numaralarına referans niteliğindedir
Image alternative Bu işaret, ürün ile çalışırken dikkatinizi çekmek için koyulmuştur.

Üründeki semboller

Uyarı işaretleri

Üründe aşağıdaki emredici işaretler kullanılmıştır:
Image alternative Koruyucu gözlük kullanınız
Image alternative Koruyucu kask kullanınız
Image alternative Kulaklık kullanınız
Image alternative Koruyucu eldiven kullanınız
Image alternative Koruyucu ayakkabı kullanınız
Image alternative Hafif solunum koruma maskesi kullanınız
Image alternative Kullanmadan önce kullanım kılavuzunu okuyunuz

Durum göstergesi

Üründe aşağıdaki semboller kullanılmıştır:
Image alternative Hırsızlığa karşı koruma göstergesi
Image alternative Delme performansı göstergesi
Image alternative Servis göstergesi

Ürüne bağlı semboller

Üründe aşağıdaki semboller kullanılabilir:
Image alternative Vinç ile taşımak yasaktır
Image alternative Hırsızlık koruması uyarıları
Image alternative Amper
Image alternative Volt
Image alternative Dalgalı akım
Image alternative Watt
Image alternative Hertz
Image alternative Ölçüm rölanti devir sayısı
Image alternative Çap
Image alternative Millimetre
Image alternative Dakika başına devir
Image alternative Kablosuz veri aktarımı

Uyarı levhaları

Karot tezgahında, ana plakada ve elmaslı karot makinesinde
Image alternative Karot tezgahı ve vakum plakası üzerinde
Üst : Vakum sabitlemeli yatay delikler için karot tezgahı, ilave güvenlik tertibatı olmadan kullanılmamalıdır.
Alt : Karot tezgahı ile kafa hizasının üstündeki delme işlemleri, vakum sabitlemesi ile yapılmamalıdır.
Image alternative Elmaslı karot makinesinde
Yukarı doğru çalışma için ıslak delmelerde su toplama sistemi mutlaka bir su emici ile birlikte kullanılmalıdır.

Ürün bilgileri

Image alternative ürünleri profesyonel kullanıcıların kullanımı için öngörülmüştür ve sadece yetkili personel tarafından kullanılabilir ve bakımı yapılabilir. Bu personel, meydana gelebilecek tehlikeler hakkında özel olarak eğitim görmüş olmalıdır. Aletin ve ilgili yardımcı gereçlerin eğitimsiz personel tarafından usulüne uygun olmayan şekilde kullanılması ve amaçları dışında çalıştırılması sonucu tehlikeli durumlar söz konusu olabilir.
Tip tanımı ve seri numarası, tip plakası üzerinde belirtilmiştir.
  • Seri numarasını aşağıdaki tabloya aktarınız. Ürün bilgileri acente veya servis merkezini aradığınızda sorulabilir.
    Ürün bilgileri
    Elmaslı karot makinesi
    DD 150-U
    Nesil:
    02
    Seri no.:

Uygunluk beyanı

Burada tanımlanan ürünün, geçerli yönetmeliklere ve normlara uygun olduğunu kendi sorumluluğumuzda beyan ederiz. Bu dokümantasyonun sonunda uygunluk beyanının bir kopyasını bulabilirsiniz.
Teknik dokümantasyonlar eklidir:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE

Güvenlik

Elektrikli el aletleri için genel güvenlik uyarıları

Image alternative İKAZ Bu elektrikli el aletine yönelik tüm güvenlik uyarılarını, talimatları, resimli açıklamaları ve teknik verileri dikkatlice okuyunuz. Aşağıdaki talimatlara uyulmaması durumunda elektrik çarpması, yangın ve/veya ağır yaralanmalar söz konusu olabilir.
Tüm güvenlik uyarılarını ve kullanım talimatlarını muhafaza ediniz.
Güvenlik uyarılarında kullanılan "Elektrikli el aleti terimi, şebeke işletimli elektrikli el aletleri (şebeke kablosu ile) veya akü işletimli elektrikli el aletleri (şebeke kablosu olmadan) ile ilgilidir.
İş yeri güvenliği
  • Çalışma alanınızı temiz ve aydınlık tutunuz. Düzensiz veya aydınlatma olmayan çalışma alanları kazalara yol açabilir.
  • Yanıcı sıvıların, gazların veya tozların bulunduğu patlama tehlikesi olan yerlerde elektrikli el aleti ile çalışmayınız. Elektrikli el aletleri, toz veya buharı yakabilecek kıvılcım oluşturur.
  • Elektrikli el aletini kullanırken çocukları ve diğer kişileri uzak tutunuz. Dikkatiniz dağılırsa aletin kontrolünü kaybedebilirsiniz.
Elektrik güvenliği
  • Elektrikli el aletinin bağlantı fişi prize uygun olmalıdır. Fiş hiçbir şekilde değiştirilmemelidir. Adaptör fişini topraklama korumalı elektrikli el aletleri ile birlikte kullanmayınız. Değiştirilmemiş fişler ve uygun prizler elektrik çarpması riskini azaltır.
  • Borular, radyatörler, fırınlar ve buzdolapları gibi toprağa temas eden üst yüzeylere vücudunuzla temas etmekten kaçınınız. Vücudunuzun toprakla teması var ise yüksek bir elektrik çarpması riski söz konusudur.
  • Elektrikli el aletini yağmurdan veya ıslaklıktan uzak tutunuz. Elektrikli el aletine su girmesi, elektrik çarpması riskini arttırır.
  • Elektrikli el aletini taşımak, asmak veya fişi prizden çekmek için bağlantı kablosunu kullanım amacı dışında kullanmayınız. Bağlantı kablosunu sıcaktan, yağdan, keskin kenarlardan ve hareketli parçalardan uzak tutunuz. Hasarlı veya dolanmış bağlantı kabloları elektrik çarpması riskini arttırır.
  • Elektrikli bir el aleti ile açık alanda çalışacaksanız, sadece dışarıda kullanımına izin verilen uzatma kabloları kullanınız. Dış mekanlar için uygun olan uzatma kablolarının kullanılması elektrik çarpması riskini azaltır.
  • Elektrikli el aleti işletiminin nemli ortamda yapılması kaçınılmaz ise bir kaçak akım koruma şalteri kullanınız. Bir kaçak akım koruma şalterinin kullanımı elektrik çarpması riskini azaltır.
Kişilerin güvenliği
  • Dikkatli olunuz, ne yaptığınıza dikkat ediniz ve elektrikli el aleti ile mantıklı bir şekilde çalışınız. Yorgunsanız veya uyuşturucu, alkol veya ilaç etkisi altında olduğunuzda elektrikli el aleti kullanmayınız. Elektrikli el aletini kullanırken bir anlık dikkatsizlik ciddi yaralanmalara neden olabilir.
  • Kişisel koruyucu donanım ve her zaman bir koruyucu gözlük takınız. Elektrikli el aletinin türüne ve kullanımına göre toz maskesi, kaymayan güvenlik ayakkabısı, koruyucu kask veya kulaklık gibi kişisel koruyucu donanımların kullanılması yaralanma riskini azaltır.
  • İstem dışı çalışmayı önleyiniz. Güç kaynağına ve/veya aküyü bağlamadan, girişini yapmadan veya taşımadan önce elektrikli el aletinin kapalı olduğundan emin olunuz. Elektrikli el aletini taşırken parmağınız şalterde ise veya alet açık konumda güç kaynağına takılırsa bu durum kazalara yol açabilir.
  • Elektrikli el aletini devreye almadan önce ayar aletlerini veya vidalama anahtarlarını çıkartınız. Dönen bir alet parçasında bulunan bir alet veya anahtar yaralanmalara yol açabilir.
  • Aşırı bir vücut hareketinden sakınınız. Güvenli bir duruş sağlayınız ve her zaman dengeli tutunuz. Böylece beklenmedik durumlarda elektrikli el aletini daha iyi kontrol edebilirsiniz.
  • Uygun kıyafetler giyiniz. Bol kıyafetler giymeyiniz veya takı takmayınız. Saçları, kıyafetleri ve eldivenleri hareket eden parçalardan uzak tutunuz. Bol kıyafetler, takı veya uzun saçlar hareket eden parçalara takılabilir.
  • Toz emme ve tutma tertibatları monte edilebiliyorsa bunların bağlı olduğundan ve doğru kullanıldığından emin olunuz. Bu toz emme tertibatının kullanımı tozdan kaynaklanabilecek tehlikeleri azaltabilir.
  • Kendi güvenliğinizi riske atmayınız ve elektrikli el aletleri kullanımında son derece tecrübeli olsanız bile ilgili güvenlik kurallarını ihlal etmeyiniz. Dikkatsiz kullanım saniyeler içerisinde ciddi yaralanmalara neden olabilir.
Elektrikli el aletinin kullanımı ve çalıştırılması
  • Aleti çok fazla zorlamayın. Çalışmanız için uygun olan elektrikli el aletini kullanın. Uygun elektrikli el aleti ile bildirilen hizmet alanında daha iyi ve güvenli çalışırsın.
  • Şalteri bozuk olan elektrikli el aletini kullanmayınız. Açılıp kapatılamayan bir elektrikli el aleti tehlikelidir ve tamir edilmesi gerekir.
  • Alet ayarlarını yapmadan, aksesuar parçalarını değiştirmeden veya aleti bir yere koymadan önce fişi prizden ve/veya (çıkarılabilir) aküyü aletten çıkarınız. Bu önlem, elektrikli el aletinin istem dışı çalışmasını engeller.
  • Kullanılmayan elektrikli el aletlerini çocukların erişemeyeceği yerde muhafaza edin. Aleti iyi tanımayan veya bu talimatları okumamış kişilere aleti kullandırmayınız. Elektrikli el aletleri bilgisiz kişiler tarafından kullanılırsa tehlikelidir.
  • Elektrikli el aletlerinin ve aksesuarlarının bakımını titizlikle yapınız. Hareketli parçaların kusursuz çalıştığı ve sıkışmadığı, parçaların kırılıp kırılmadığı veya hasar görüp görmediği, elektrikli el aleti fonksiyonlarının kısıtlanma durumlarını kontrol ediniz. Hasarlı parçaları aleti kullanmadan önce tamir ettiriniz. Birçok kazanın nedeni bakımı kötü yapılan elektrikli el aletleridir.
  • Kesme aletlerini keskin ve temiz tutun. Özenle bakımı yapılmış keskin bıçak kenarı olan kesme aletleri daha az sıkışır ve kullanımı daha rahattır.
  • Elektrikli el aletini, aksesuarları, ek aletleri vb. bu talimatlara göre kullanın. Çalışma şartlarını ve yapılacak işi de ayrıca göz önünde bulundurun. Elektrikli el aletlerinin öngörülen kullanımı dışında kullanılması tehlikeli durumlara yol açabilir.
  • Tutamağı ve tutamak yüzeylerini daima temiz ve yağ ve gresten arındırılmış durumda tutunuz. Kaygan tutamaklar ve tutamak yüzeyleri güvenli bir kullanımı ve öngörülemeyen durumlarda elektrikli el aletinin kontrolünü engeller.
Servis
  • Elektrikli el aletinizi sadece kalifiye uzman personele ve sadece orijinal yedek parçalar ile tamir ettiriniz. Böylece elektrikli el aletinin güvenliğinin korunduğundan emin olunur.

Karot makineleri için güvenlik uyarıları

  • Su gerektiren delme çalışmaları sırasında, suyu çalışma sahasında biriktirmeyiniz veya bir su çekme tertibatı kullanınız. Bu gibi önlemler sayesinde çalışma sahasını kuru tutabilir ve elektrik çarpması riskini azaltabilirsiniz.
  • Elektrikli el aletini, kesme aletinin gizli akım hatlarına veya dahili bağlantı kablosuna temas edebileceği durumlarda sadece izole tutamaklarından tutunuz. Kesme aletinin akım ileten hatlarla temas etmesi durumunda, elektrikli el aletinin metal parçaları da gerilim altında kalır ve elektrik çarpmasına neden olabilir.
  • Elmaslı delme sırasında bir koruyucu kulaklık takınız. Aşırı sesten dolayı duyma kaybı meydana gelebilir.
  • Ek alet bloke olursa daha fazla zorlamayınız ve aleti kapatınız. Sıkışma yerini kontrol ediniz ve ek aletin sıkışma nedenini gideriniz.
  • Bir zeminin içinde bulunan karot makinesini tekrar çalıştırmak istediğinizde, aleti açmadan önce ek aletin rahat hareket edip etmediğini kontrol ediniz. Ek alet sıkışmışsa, muhtemelen dönmez ve bu durum aletin aşırı yüklenmesine neden olabilir veya karot makinesinin zeminden ayrılması söz konusu olabilir.
  • Dübel ve cıvatalar yardımıyla karot tezgahının zemine sabitlenmesi sırasında, kullanılan ankrajın doğru konumda olmasına ve makineyi kullanım sırasında güvenli şekilde sabit tutmasına dikkat edilmelidir. Zemin dirençli değilse veya gözenekli bir yapıya sahipse dübel dışarı çıkabilir ve karot tezgahı zeminden ayrılabilir.
  • Duvar veya tavanda delme çalışmaları sırasında, kişilerin ve çalışma sahasının emniyete alındığından emin olunuz. Karot ucu delikten dışarı çıkabilir ve çekirdek diğer tarafa düşebilir.
  • Bu aleti su beslemesi yapılan baş hizasının üzerindeki delme çalışmaları için kullanmayınız. Elektrikli el aletine su girmesi, elektrik çarpması riskini arttırır.

Ek güvenlik uyarıları

Kişilerin güvenliği
  • Alette onarımlara veya değişikliklere izin verilmez.
  • Tutamakları kuru, temiz ve yağsız ve gressiz bir şekilde tutunuz.
  • Yan tutamağın doğru monte edildiğinden ve usulüne uygun şekilde sabitlendiğinden emin olunuz. Aleti, her zaman iki elinizle öngörülen tutamaklardan sıkıca tutunuz.
  • Elektrikli el aletinin montajından önce bağlama tertibatını doğru şekilde takınız. Katlanma riskini önlemek için doğru montaj önemlidir.
  • Elektrikli el aletini, kullanmadan önce güvenli bir şekilde bağlama tertibatına sabitleyiniz. Bağlama tertibatı üzerinde elektrikli el aletinin kayması, kontrol kaybına yol açabilir.
  • Bağlama tertibatını sabit, düz ve yatay bir yüzeye koyunuz. Bağlama tertibatı kayar veya sallanırsa, elektrikli el aleti düzgün ve güvenli bir şekilde yönlendirilemez.
  • Üst yüzeyin özelliğini kontrol ediniz. Pürüzlü üst yüzeyler sabitleme gücünü azaltabilir. Kaplamalar veya kompozit malzemeler çalışma sırasında çözülebilir.
  • Bağlama tertibatına fazla yüklenmeyiniz ve merdiven veya iskele olarak kullanmayınız. Bağlama tertibatına aşırı yüklenme veya üzerinde durma, bağlama tertibatı ağırlık merkezinin yukarı kaymasına ve bunun sonucunda devrilmesine yol açabilir.
  • Parmaklarınızdaki kan dolaşımının iyi olması için çalışma molaları veriniz ve gevşetme ve parmak egzersizleri yapınız.
  • Bu alet gözetim altında olmayan yetersiz güçteki kişiler için uygun değildir. Aleti çocuklardan uzak tutunuz.
  • Dönen parçalara temas etmekten kaçınınız. Aleti çalışma alanında çalıştırmaya başlayınız. Dönen parçalara, özellikle dönen aletlere temas etmek yaralanmalara yol açabilir.
  • Çalışma esnasında şebeke kablosunu, uzatma kablosunu, toz emme hortumunu ve su hortumunu her zaman aletin arka tarafında bırakınız. Bu hareket, çalışma esnasında kablolara veya hortumlara takılıp düşme tehlikesini azaltır.
  • Sondaj çamurunun cilde temas etmesini önleyiniz.
  • Kurşun içerikli badana, bazı ahşap türleri, mineraller ve metal gibi malzemelerin tozları sağlığa zararlı olabilir. Tozlara dokunulması veya tozların solunması, kullanıcıda veya yakınında bulunan kişilerde alerjik reaksiyonlara ve/veya solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Kayın veya meşe ağacı gibi belli tür tozlar özellikle ahşap işlemede ek maddelerle (kromat, ahşap koruyucu malzemeler) bağlantılı çalışıldığında kanser yapıcı olarak kabul edilir. Mümkün olan en etkili toz emme sistemi kullanılmalıdır. Bu elektrikli el aletinde belirlenmiş olan ahşap ve/veya mineral tozu için Hilti tarafından tavsiye edilen uygun bir mobil toz giderici kullanınız. Çalışma yerinin iyi havalandırılmasını sağlayınız. P2 filtre sınıflı bir solunum yolu koruma maskesi takılması tavsiye edilir. İşlenecek malzemeler için ülkenizde geçerli olan talimatlara dikkat ediniz.
Elektrikli el aletleri ile dikkatli çalışılması ve aletin doğru kullanılması
  • Aleti emniyete alınız. Aleti sabit tutmak için germe tertibatı veya bir mengene kullanınız. Böylece alet el ile tutmaktan daha güvenli durur ve ayrıca her iki eliniz de aleti kullanmak için boşta kalır.
  • Ek aletlerin, alet bağlantı yeri sistemine uygun bir şekilde takıldığından ve kilitlendiğinden emin olunuz.
  • Elektrik kesintisinde aleti kapatınız ve şebeke fişini çekiniz. Böylece elektrik geri geldiği zaman aletin istem dışı çalışması engellenir.
Elektrik güvenliği
  • Çalışmaya başlamadan önce çalışma alanında üzerleri kaplanmış olan elektrik hatları, gaz ve su borularını örn. bir metal dedektörü ile kontrol ediniz. Yanlışlıkla bir akım hattına zarar vermeniz durumunda, aletin dışarıda yer alan metal parçaları gerilim yüklü hale gelebilir. Bu durumda ciddi bir elektrik çarpması tehlikesi söz konusudur.
  • Aleti asla birlikte teslim edilen PRCD olmadan kullanmayınız (PRCD olmayan aletler için ayırma trafosu olmadan). Her kullanımdan önce PRCD'yi kontrol ediniz.
  • Aletin bağlantı hatlarını düzenli olarak kontrol ediniz ve hasar durumunda bunu yetkili bir uzmana değiştirtiniz. Elektrikli el aletinin bağlantı hattı hasar gördüğünde, bu hat müşteri hizmetleri organizasyonundan elde edebileceğiniz özel üretilmiş ve yasal olarak kullanım iznine sahip bir bağlantı hattı ile değiştirilmelidir. Uzatma hatlarını düzenli olarak kontrol ediniz ve hasar görmüş ise değiştiriniz. Çalışma esnasında şebeke veya uzatma kablosu hasar görürse, bu kabloya dokunmamalısınız. Şebeke fişi prizden çekilmelidir. Hasarlı bağlantı ve uzatma kabloları elektrik çarpması nedeniyle tehlike oluşturur.
Çalışma yeri
  • Geçiş delikleri açarken, malzeme veya karot ucu arkaya düşebileceğinden üstteki alanı duvarla emniyete alınız. Geçiş delikleri açarken, malzeme veya karot ucu aşağıya düşebileceğinden alttaki alanı örterek emniyete alınız.
  • Yukarı doğru çalışma için ıslak delmelerde su toplama sistemi mutlaka bir su emici ile birlikte kullanılmalıdır.
  • Yukarı doğru çalışma için vakum sabitlemesi yasaktır.
  • Vakum sabitlemeli (aksesuar) yatay delikler için karot tezgahı, ilave güvenlik tertibatı olmadan kullanılmamalıdır.
  • Ana plakadaki ayar işleri için kırıcı alet (çekiç) kullanmayınız.
  • Çalışma yerinin iyi havalandırılmasını sağlayınız. Kötü havalandırılan çalışma yerleri aşırı toz nedeniyle sağlığa zararlı olabilir.
  • Delme işlerini inşaat bölümüne onaylatınız. Binalardaki ve diğer yapılardaki delme işlemleri, özellikle beton demiri ve taşıyıcı elemanların kesilmesinde statik etki edebilir.
  • Dışarıda yapılan çalışmalarda lastik eldivenler ve kaymayan ayakkabılar tavsiye edilmektedir.
Kişisel güvenlik
  • Elmaslı karot makinesi ve elmas karot ucu ağırdır. Vücut kısımları sıkışabilir. Aletin kullanımı esnasında kullanıcı ve çevresinde bulunan kişiler uygun bir koruyucu gözlük, koruyucu kask, kulaklık, koruyucu eldiven, koruyucu ayakkabı ve hafif solunum koruma maskesi kullanmalıdır.

Tanımlama

Alet parçaları ve kumanda elemanları

Image alternative
  1. Yıkama/emme kafası
  2. Su akış göstergesi
  3. Yan tutamak
  4. Su regülatörü
  5. Su bağlantısı
  6. Şanzıman şalteri
  7. Şanzıman
  8. Motor
  9. Açma/kapatma şalteri
  10. Tutamak
  11. Hırsızlığa karşı koruma göstergesi (opsiyonel)
  12. Servis göstergesi
  13. Delme performansı göstergesi
  14. Kömür kapağı
  15. PRCD dahil şebeke kablosu
  16. Tip plakası
  17. Arabirim plakası
  18. Kapama tapaları (yıkama/emme kafası)
  19. Kapak (yıkama/emme kafası)
  20. Emme bağlantısı
  21. Alet bağlantı yeri

Karot tezgahı

Image alternative
  1. Tutamak
  2. Kolon
  3. Taşıyıcı
  4. Taşıyıcı kilidi
  5. Tip plakası
  6. Vakum boşaltma valfı
  7. Vakum bağlantısı
  8. Vakum contası
  9. Ana plaka
  10. Manometre
  11. Terazileme göstergesi
  12. Ayar kolu
  13. Terazileme vidası
  14. Delme ortası göstergesi
  15. Derinlik mesnedi
  16. Kilit saplaması
  17. Taşıyıcı ayar vidası
  18. Tespit cıvatası
  19. Kablo tutucusu

Aksesuar

Image alternative
  1. Yıldız tutamak
  2. Kol
  3. Eksantrik
  4. Sıkıştırma cıvatası
  5. Derinlik mesnedi
  6. Su toplama ünitesi
  7. Matkap burcu
  8. Matkap burcu adaptörü
  9. Conta
  10. Alet bağlantısı
  11. Tutucu
  12. Su toplama ünitesi
  13. Conta
  14. Kriko
  15. Hareket tertibatı

Usulüne uygun kullanım

Açıklanan ürün elektrik işletimli bir elmaslı karot makinesidir. Bu makine; (takviyeli) mineralli zeminlerde açık ve kapalı deliklerin elle kuru ve sulu delinmesi ve açık ve kapalı deliklerin tezgah üzerinde ıslak delinmesi amacıyla tasarlanmıştır.

Tanımlanan ürün profesyonel kullanıcılar için öngörülmüştür ve sadece yetkili personel tarafından kullanılabilir ve bakımı yapılabilir. Bu personel, meydana gelebilecek tehlikeler hakkında özel olarak eğitim görmüş olmalıdır. Aletin ve ilgili yardımcı gereçlerin eğitimsiz personel tarafından usulüne uygun olmayan şekilde kullanılması veya amaçları dışında çalıştırılması sonucu tehlikeli durumlar söz konusu olabilir.
  • Çalışma sadece tip plakasında verilen şebeke gerilimi ve frekansta gerçekleşmelidir.
  • Ulusal iş güvenliği gereksinimlerini dikkate alınız.
  • Yaralanma tehlikelerini önlemek için sadece orijinal Hilti aksesuar ve aletlerini kullanınız.

Delme performansı göstergesi

Elmaslı karot makinesinde ışık sinyali olan bir delme gücü göstergesi mevcuttur.
Sembol
Durum
Anlamı
Image alternative turuncu yanıyor
Baskı basıncı çok düşük
Yeşil yanıyor
Optimum baskı basıncı
Kırmızı yanıyor
Baskı basıncı çok yüksek

Servis göstergesi

Elmaslı karot makinesinde ışık sinyali olan bir servis göstergesi mevcuttur.
Sembol
Durum
Anlamı
Image alternative Kırmızı yanıyor
Ürün çalışıyor
Kömür fırçalar çok aşınmış.
Servis ömrüne ulaşıldı. Lambanın yanmasından sonra, otomatik kapatma devreye girene kadar alet ile birkaç saat daha çalışma yapılabilir.
Ürünü zamanında Hilti servisine getiriniz.
Kırmızı yanıyor
Ürün çalışmıyor
Kömür fırçalar değiştirilmelidir.
Kırmızı yanıp sönüyor
Elmaslı karot makinesinde aşırı ısınma veya hasar.
Bkz. Arıza durumunda yardım.

Teslimat kapsamı

Elmaslı karot makinesi, Kullanım kılavuzu.
Güvenli çalışma için sadece orijinal yedek parçalar ve sarf malzemeleri kullanınız. Tarafımızdan onaylanmış yedek parçaları, aksesuarları ve sarf malzemelerini Hilti Center veya www.hilti.com adresinde bulabilirsiniz:

Teknik veriler

Ürün özellikleri

Nominal gerilim, nominal akım, frekans ve nominal akım tüketimini ülkenize özgü tip plakasında bulabilirsiniz.
Jeneratörlü veya transformatörlü bir işletim durumunda çıkış gücü, aletin tip plakasında belirtilen nominal akım tüketiminin en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Transformatörün veya jeneratörün çalışma gerilimi her zaman alet nominal geriliminin %+5'i ile %-15'i arasında olmalıdır.

DD 150-U
Nominal akım
230 V
10,3 A
Nominal akım tüketimi
2.200 W
Elmaslı karot makinesi ağırlığı
8,2 kg
Kombine tabla ve kızak ile birlikte karot tezgahı ağırlığı
13,3 kg
Elmaslı karot makinesi boyutları (U × G × Y)
516 mm x 129 mm x 159 mm
Karot tezgahı boyutları (U × G × Y)
610 mm x 250 mm x 952 mm
Geçerli su hattı basıncı
≤ 6 bar
Ölçüm rölanti devir sayısı
1. vites
840 dev/dak
2. vites
1.640 dev/dak
3. vites
3.070 dev/dak
Koruma sınıfı
Koruma sınıfı I (topraklama korumalı)

Delme merkezine ideal işaret mesafesi

Dübel tablası
270 mm
Vakum ana plakası
290 mm
Kombine tabla
290 mm

Nominal gerilim

Bu ürün çeşitli nominal gerilimlerde kullanıma sunulmuştur. Ürünün nominal gerilimini ve nominal gerilim bağlantısını ilgili tip plakasında bulabilirsiniz.
Nominal gerilim
100 V
110 V
GB
110 V
TW
120 V
127 V
220 V
230 V
240 V
Nominal akım
15 A
16 A
15 A
19,5 A
18,5 A
10 A
10,3 A
9,9 A
Şebeke frekansı
50/60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz
60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz

Uzatma kablosunun kullanımı

Yalnızca kullanım alanı için izin verilen yeterli enine kesime sahip uzatma kablosu kullanınız.
Önerilen minimum kesitler ve maksimum kablo uzunlukları:
Kablo kesiti →
↓ Şebeke gerilimi
1,5 mm²
2,5 mm²
3,5 mm²
4,0 mm²
100 V
önerilmez
önerilmez
25 mt
önerilmez
110 V
önerilmez
15 mt
önerilmez
30 mt
127 V
önerilmez
20 mt
önerilmez
35 mt
220 V
35 mt
65 mt
önerilmez
105 mt
230 V
40 mt
70 mt
önerilmez
110 mt
240 V
40 mt
70 mt
önerilmez
110 mt

Karot ucu çapı

Yukarı doğru çalışma için ıslak delmelerde su toplama sistemi mutlaka bir su emici ile birlikte kullanılmalıdır.

1. vites
2. vites
3. vites
Ø Karot uçları (tezgah üzerinde, ıslak)
Su toplama sistemi ile
102 mm … 162 mm
28 mm … 87 mm
12 mm … 25 mm
Su toplama sistemi olmadan
102 mm … 162 mm
28 mm … 87 mm
12 mm … 25 mm
Ø Karot uçları (elle, ıslak)
Su toplama sistemi olmadan
121 mm … 131 mm
41 mm … 111 mm
8 mm … 36 mm
Ø Karot uçları (elle, kuru, HDMU)
Toz emme tertibatı ile
122 mm … 162 mm
67 mm … 112 mm
·/·
Ø Karot uçları (elle, kuru, PCM)
Toz emme tertibatı ile
52 mm … 162 mm
·/·
·/·

Çeşitli donanımlarda kullanım

Elle/
Tezgah üzerinde
Ek sistemler
Karot ucu çapı
Delme yönü
Elle/Kuru
Toz emme tertibatı ile
37 mm … 162 mm
Bütün yönler
Elle/Islak
Su toplama sistemi olmadan
8 mm … 132 mm
Yukarı doğru değil
Elle/Islak
Su toplama sistemi ile
8 mm … 62 mm
Bütün yönler
Tezgah üzerinde/Islak
Su toplama sistemi olmadan
12 mm … 162 mm
Yukarı doğru değil
Tezgah üzerinde/Islak
Su toplama sistemi ile
12 mm … 162 mm
Bütün yönler

EN 62841 uyarınca ses bilgisi ve titreşim değerleri

Bu talimatlarda belirtilen ses basıncı ve titreşim değerleri, ilgili normlara uygun bir ölçüm metodu ile ölçülmüştür ve elektrikli el aletlerinin birbirleri ile karşılaştırılması için kullanılabilir. Zorlanmaların geçici olarak değerlendirmesine de uygundur.
Belirtilen değerler, elektrikli el aletinin ana kullanım alanlarını temsil eder. Elektrikli el aletinin, farklı ek aletlerle veya yetersiz bakım yapılmış şekilde kullanılması durumunda, veriler sapma gösterebilir. Bu durum, toplam çalışma süresi boyunca zorlanmayı belirgin şekilde yükseltebilir.
Doğru bir zorlanma değerlendirmesi için aletin kapatıldığı veya çalışır konumda olduğu ve ayrıca kullanımda olmadığı zamanlar da dikkate alınmalıdır. Bu durum, toplam çalışma süresi boyunca zorlanmayı belirgin şekilde azaltabilir.
Kullanıcıyı ses ve/veya titreşimin etkilerinden koruyacak ek güvenlik önlemleri belirleyiniz, örneğin: Elektrikli el aletinin ve ek aletlerin bakımının yapılması, ellerin sıcak tutulması, iş akışlarının düzenlenmesi.
Ses emisyonu değerleri

Elle
Tezgah üzerinde
Ses gücü seviyesi (LWA)
98 dB(A)
106 dB(A)
Ses gücü seviyesi için emniyetsizlik (KWA)
3 dB(A)
3 dB(A)
Ses basıncı seviyesi (LpA)
87 dB(A)
93 dB(A)
Ses basıncı seviyesi için emniyetsizlik (KpA)
3 dB(A)
3 dB(A)
Toplam titreşim değerleri

Elle
Tezgah üzerinde
Betonda delme (ıslak) (ah, DD)
7 m/sn²
3,5 m/sn²
Emniyetsizlik (K)
1,5 m/sn²
1,5 m/sn²
Kireçli kum taşında HDMU delme (kuru) (ah, DD)
6,5 m/sn²
·/·
Emniyetsizlik (K)
6,5 m/sn²
·/·
Kireçli kum taşında PCM delme (kuru) (ah, DD)
14,5 m/sn²
·/·
Emniyetsizlik (K)
4,5 m/sn²
·/·

Çalışma hazırlığı

İKAZ
Yaralanma tehlikesi! Karot tezgahı sabitlemenin yetersiz olması durumunda dönebilir veya devrilebilir.
  • Karot makinesini kullanmadan önce karot tezgahını işlem yapılacak zemine dübel veya vakum ana plakası ile sabitleyiniz.
  • Sadece, mevcut zemin için uygun dübeller kullanınız ve dübel üreticisinin montaj bilgilerini de dikkate alınız.
  • Vakum ana plakasını, sadece mevcut zeminin karot tezgahını vakumla sabitlemek için uygun olması halinde kullanınız.

Karot tezgahının dübelle sabitlenmesi

İKAZ
Yanlış dübel kullanımı nedeniyle yaralanma tehlikesi! Alet yerinden çıkabilir ve hasarlara neden olabilir.
  • Mevcut zemin için uygun dübeli kullanınız ve dübel üreticisinin montaj talimatlarını dikkate alınız.
Hilti metal genleşme dübelleri M12 ve M16 çatlak bulunmayan beton zeminlerdeki elmas uçlu delme ekipmanlarının sabitlenmesi için uygundur. Buna karşılık bazı koşullar altında alternatif bir sabitleme de gerekli olabilir. Güvenli bir sabitlemeye yönelik sorularınız için Hilti teknik servisi ile irtibat kurunuz.
Image alternative
  1. İlgili zeminlere uygun dübeller seçiniz. Kullanılan ana plakaya uygun mesafeyi seçiniz.
    Teknik veriler
    Dübel tablası
    270 mm
    Kombine tabla
    290 mm
  2. Tespit milini dübele vidalayınız.
  3. Elmaslı karot makinesinin ana plakasını mil üzerine yerleştiriniz ve hizalayınız.
  4. Germe somununu, çok fazla sıkmadan mile vidalayınız.
  5. Ana plakayı terazileme vidaları ile terazileyiniz. Terazileme vidasının zeminde sabit durduğundan emin olunuz.
  6. Tespit milindeki germe somununu uygun bir çatal anahtar ile sıkınız.
  7. Elmaslı karot makinesinin güvenli şekilde sabitlendiğinden emin olunuz.

Karot tezgahının vakumla sabitlenmesi

İKAZ
Eksik basınç kontrolünde yaralanma tehlikesi !
  • Delme işleminden önce ve esnasında manometredeki ibrenin yeşil alanda olduğundan emin olunmalıdır.
Dübel tablası bulunan karot tezgahının kullanılması durumunda, vakumlu ana plaka ile dübel tablası arasındaki bağlantının sağlam ve düz olmasına dikkat ediniz. Dübel tablasını vakum tablası üzerinde sıkıca vidalayınız. Seçilen karot ucunun vakum plakasına zarar vermediğinden emin olunuz.
Yatay deliklerde elmaslı karot makinesini emniyete alınız (örn. dübelle sabitlenmiş zincir).
Karot tezgahının konumlandırılmasından önce, montaj ve kullanım için yeterli alan olduğundan emin olunuz.
Image alternative
  1. Tüm terazileme vidalarını ana plakanın yakl. 5 mm altından taşacak şekilde vidalayınız.
  2. Vakum ana plakasının vakum bağlantısını vakum pompasına bağlayınız.
  3. Açılacak deliğin ortasını belirleyiniz. Delik orta noktasından aletin durduğu yöne doğru bir çizgi belirleyiniz.
  4. Delik orta noktasından belirlenen mesafede çizgi üzerine bir işaret koyunuz.
    Teknik veriler
    Kombine tabla
    290 mm
    Vakum ana plakası
    290 mm
  5. Vakum pompasını açınız, vakum boşaltma valfine basınız ve basılı tutunuz.
  6. Ana plaka işaretini çizgiye göre ayarlayınız.
  7. Elmaslı karot makinesi doğru şekilde konumlandırıldığında, vakum boşaltma valfini bırakınız ve ana plakayı zemine bastırınız.
  8. Ana plakayı terazileme vidaları ile terazileyiniz.
  9. Elmaslı karot makinesinin güvenli şekilde sabitlendiğinden emin olunuz.

Karot tezgahının vidalı mil (Jack cıvata) ile sabitlenmesi

  1. Vidalı mili, kızağın üst ucuna sabitleyiniz.
  2. Karot tezgahını zemin üzerinde konumlandırınız.
  3. 4 adet terazileme vidası ile ana plakayı terazileyiniz.
  4. Karot tezgahını vidalı mil (Jack cıvata) ile gerdiriniz ve kontra tutunuz.
  5. Elmaslı karot makinesinin güvenli şekilde sabitlendiğinden emin olunuz.

Çevirme kolu montajı

Image alternative
Çevirme kolu, karot tezgahının her iki tarafına da takılabilir.
  • Çevirme kolunu aksın üzerine geçiriniz.
  • Çevirme kolunu sabitleyiniz.

Yan tutamak montajı

Image alternative
  1. Tutamak, döndürülerek sökülür veya sabitlenir.
  2. Yan tutamağın doğru monte edildiğinden ve usulüne uygun şekilde sabitlendiğinden emin olunuz.

Yan tutamak ayarı

Image alternative
  1. Yan tutamağı, saat yönünün tersine döndürerek gevşetiniz.
  2. Yan tutamağı konumlandırınız.
  3. Yan tutamağı, saat yönünde döndürerek sabitleyiniz.
  4. Yan tutamağın iyice sıkılmış olduğundan emin olunuz.

Derinlik mesnedinin ayarlanması (tezgah işletimi)

  1. Derinlik mesnedini ayarlayınız.
  2. Derinlik mesnedini sıkıştırma cıvatası ile sabitleyiniz.

Elmaslı karot makinesinin karot tezgahına sabitlenmesi

Image alternative
  1. Çevirme kolunu saat yönünün tersinde çeviriniz ve kilitleme pimini dışarı çekiniz.
  2. Arabirim plakasını karot tezgahındaki kancaya yerleştiriniz.
  3. Kilit saplamasını içeri itiniz ve çevirme kolu ile (saat ibresi yönünde) sıkınız.
  4. Şalter kilidini tutamağa yerleştiriniz.
    Şalter kilidi ile açma / kapama şalteri sürekli işletimde tutulabilir.
  5. Yan tutamaktaki su valfini kapatınız.
  6. Su beslemesi bağlantısını kurunuz.

Elmaslı karot makinesinin karot tezgahından ayrılması

  1. Taşıyıcıyı, taşıyıcı kilidi ile kızak üzerine kilitleyiniz.
  2. Yan tutamaktaki su valfini kapatınız.
  3. Su beslemesi bağlantısını ayırınız.
  4. Şalter kilidini tutamaktan çıkarınız.
  5. Kilit saplamasını çevirme kolu ile açınız (saat ibresi tersi yönünde).
  6. Kilit saplamasını yarıktan çekiniz.
  7. Aleti karot tezgahından dışarı döndürünüz.

Aletin TPS hırsızlık koruması ile devreye alınması

  1. Elmaslı karot makinesinin şebeke fişini prize takınız.
  2. PRCD hatalı akım koruma şalterindeki "Reset" tuşuna veya "I" tuşuna basınız.
    • Sarı hırsızlık koruması lambası yanıp sönüyor.
  3. Devreye alma anahtarını doğrudan kilit sembolünün üzerinde tutunuz.
    • Sarı hırsızlığa karşı koruma lambası söner ve alet devrededir.
    Akım beslemesi kesildiğinde ürün yakl. 20 dakika daha kullanılmaya devam edilebilir. Daha uzun süreli kesintilerde hırsızlık koruması devreye alma anahtarı ile yeniden devre dışı bırakılmalıdır.

Taşıyıcı ve ray arasındaki boşluk ayarlanmalıdır

  1. Ayar cıvatasını içten altıgen anahtarla elle sıkınız.
    Teknik veriler
    Sıkma torku
    5 Nm
  2. Ayar cıvatalarını 1/4 tur gevşetiniz.
  3. Taşıyıcı, eğer elmas karot ucu olmadan yerinde kalıyorsa ve elmas karot ucu ile alta doğru gidiyorsa, doğru ayarlanmıştır.

Karot tezgahındaki delme açısının kombine tabla ile ayarlanması

DİKKAT
Mafsal bölgesinde parmak ezilme tehlikesi !
  • Koruyucu eldiveni kullanınız.
Image alternative
  1. Karot tezgahının altındaki ayar kolunu gevşetiniz ve kızaklı blokların ayrılmasını sağlayınız.
  2. Kolonu istenilen konuma getiriniz.
  3. Ayar kolunu, yiv taşları tamamen yerine oturana ve kolon tekrar sabitlenene kadar devreye alınız.

Emme düzeneğinin takılması

Image alternative
  1. Kapağı, yıkama/emme kafasından sökünüz.
  2. Emme hortumunu emme bağlantısına yerleştiriniz.
  3. Yan tutamaktaki su valfini kapatınız.

Su bağlantısının kurulumu

DİKKAT
Usulüne uygun olmayan kullanım nedeniyle tehlike! Usulüne uygun olmayan kullanımda hortum hasar görebilir.
  • Hortumları hasara karşı düzenli olarak kontrol ediniz ve izin verilen maksimum su hattı basıncının 6 bar değerinden fazla olmadığından emin olunuz.
  • Hortumun dönen parçalara temas etmemesine dikkat ediniz.
  • Hortumun taşıyıcı ilerlemesinde hasar görmemesine dikkat ediniz.
  • Maksimum su sıcaklığı: 40°C.
  • Bağlanan su sisteminin sızdırmazlığını kontrol ediniz.
Bileşenlerin hasar görmesini önlemek için sadece temiz su veya tortu parçacığı olmayan su kullanınız.
Image alternative
  1. Yıkama/Emme kafası kapağını kapatınız.
  2. Elmaslı karot makinesinin su regülatörünü kapatınız.
  3. Su beslemesi bağlantısını kurunuz (hortum kavraması).

Su toplama sisteminin montajı (aksesuar)

İKAZ
Elektrik çarpması tehlikesi! Emiş arızalı olduğunda motor ve muhafaza üzerinden su akabilir!
  • Emme artık çalışmıyorsa çalışmayı derhal bırakınız.
Elmaslı karot makinesi tavana 90° açıyla durmalıdır. Su toplama sistemi contası, elmas karot ucunun çapına ayarlanmış olmalıdır.
Su toplama sistemini kullanarak su akışını yönlendirebilirsiniz ve bununla çevrenin kirlenmesini önlersiniz. Su emici ile birlikte en iyi sonuçları elde edersiniz.
Image alternative
  1. Rayın ön tarafındaki karot tezgahı cıvatasını sökünüz.
  2. Su tutucusunu konumuna getiriniz.
  3. Cıvatayı takınız ve sıkınız.
  4. Su toplama ünitesini tutucunun hareketli iki kolu arasına yerleştiriniz.
  5. Su toplama ünitesini tutucudaki iki vida ile tabana bağlayınız.
  6. Su toplama ünitesine bir ıslak emme tertibatı bağlayınız veya su akışının gerçekleşebileceği bir hortum bağlantısı oluşturunuz.

Kullanım

BI+ alet bağlantı yeri bulunan elmas karot ucunun takılması

DİKKAT
Takım değişimi sırasında yaralanma tehlikesi! Alet kullanım sırasında ısınır. Sivri kenarlar ortaya çıkabilir.
  • Takım değişimi sırasında her zaman koruyucu eldiven takınız.
Kesme performansı veya delme işleminin ilerleyişi belirgin biçimde azaldığında elmas karot uçları değiştirilmelidir. Elmas segmanlar belirli bir miktarda aşındığında genel olarak bu işlem uygulanmalıdır.
Image alternative
  1. Taşıyıcıyı, taşıyıcı kilidi ile kızak üzerine kilitleyiniz. Güvenli biçimde sabitlendiğinden emin olunuz.
  2. Alet bağlantı yerini, "Açık klipsler" sembolü yönünde döndürerek açınız.
  3. Elmas karot ucunu alttan elmaslı karot makinesinin alet bağlantı yerindeki dişli tertibatına yerleştiriniz ve yerine oturana kadar döndürünüz.
  4. Alet bağlantı yerini, "Kapalı klipsler" sembolü yönünde döndürerek kapatınız.
  5. Elmas karot ucunun alet bağlantı yerine oturup oturmadığını kontrol ediniz.

Alternatif alet bağlantı yeri bulunan elmas karot ucu montajı

  1. Alet milini uygun bir çatal anahtar ile kilitleyiniz.
  2. Karot ucunu uygun bir çatal anahtar ile sıkınız.

BI+ alet bağlantı yeri bulunan elmas karot ucunun sökülmesi

DİKKAT
Takım değişimi sırasında yaralanma tehlikesi! Alet kullanım sırasında ısınır. Sivri kenarlar ortaya çıkabilir.
  • Takım değişimi sırasında her zaman koruyucu eldiven takınız.
  1. Taşıyıcıyı, taşıyıcı kilidi ile kızak üzerine kilitleyiniz. Güvenli biçimde sabitlendiğinden emin olunuz.
  2. Alet bağlantı yerini, "Açık klipsler" sembolü yönünde döndürerek açınız.
  3. Alet bağlantı yerindeki çalıştırma kovanını ok yönünde alete doğru çekiniz. Bu şekilde karot ucu açılır.
  4. Elmas karot ucunu çıkarınız.

Alternatif alet bağlantı yeri bulunan elmas karot ucunun sökülmesi

DİKKAT
Takım değişimi sırasında yaralanma tehlikesi! Alet kullanım sırasında ısınır. Sivri kenarlar ortaya çıkabilir.
  • Takım değişimi sırasında her zaman koruyucu eldiven takınız.
  1. Alet milini uygun bir çatal anahtar ile kilitleyiniz.
  2. Karot ucunu uygun bir çatal anahtar ile çıkarınız.

Devir sayısının seçilmesi

DİKKAT
Aşınma tehlikesi Dişli kutusu hasarı tehlikesi
  • Çalışma sırasında devreye almayınız. Milin durmasını bekleyiniz.
Image alternative
  • Şalteri, aynı zamanda karot ucunu elle döndürerek, tavsiye edilen konuma çeviriniz.

Kaçak akım koruma şalteri PRCD

PRCD olmayan elmaslı karot makineleri için bir ayırıcı transformatör kullanılmalıdır.
  1. Elmaslı karot makinesinin şebeke fişini, topraklamalı bir prize takınız.
  2. Kaçak akım koruma şalterinde (PRCD) "I" veya "RESET" tuşuna basınız.
    • Gösterge yanar.
  3. Kaçak akım koruma şalterinde (PRCD) "0" veya "TEST" tuşuna basınız.
    • Gösterge söner.
İKAZ
Elektrik çarpması nedeniyle yaralanma tehlikesi! Hatalı akım koruma devresindeki gösterge, 0 ve/veya TEST tuşuna basıldığında sönmezse, elmaslı karot makinesi çalıştırılmaya devam edilmemelidir!
  • Elmaslı karot makinesi Hilti servisi tarafından onarılmalıdır.
  1. Kaçak akım koruma şalterinde (PRCD) "I" veya "RESET" tuşuna basınız.
    • Gösterge yanar.

Manuel işletimde kuru delme

Karot ucunda yüksek toz oluşumu balanssızlığa neden olabilir.
  • Tozu karot ucundan çıkarınız.

Toz emme ile kuru delme

Karot ucunda yüksek toz oluşumu balanssızlığa neden olabilir.
  • Elektrostatik etkilerden kaçınmak için antistatik bir toz emme tertibatı kullanınız.

İki parçalı delme yardımı kullanımı

DİKKAT
Yanlış kullanım nedeniyle yaralanma tehlikesi! Zemine bastırılmadığında delme yardımından parçalar çözülebilir.
  • Elmaslı karot makinesini, iki parçalı delme yardımı kullanılırken rölantide zemin teması olmadan kullanmayınız.
Elmas karot uçların her çapı için başka bir ön delme parçası gereklidir.
  1. Ön delme parçasını önden elmas karot ucuna yerleştiriniz.
  2. Delme işleminin başlangıcında, karot ucu merkezlenene kadar hafifçe bastırınız. Ardından baskıyı arttırınız. 3-5 mm derinliğinde bir kılavuz delik açınız.
  3. Aleti, açma/kapatma şalterini bırakarak tutunuz. Karot ucu tamamen dikey konuma gelene kadar bekleyiniz.
  4. Delme yardımını karot ucundan çıkarınız.
  5. Karot ucunu kılavuz deliğe konumlandırınız, açma/kapatma şalterine basınız ve delme işlemine devam ediniz.

Elektrikli el aletleri için şebeke prizi bulunan toz emme tertibatının kullanılması

Oluklu karot uçlarını ancak toz emme tertibatı olmadan çalışacaksanız kullanınız.
  1. Yan tutamağı istenen konuma getiriniz ve sabitleyiniz.
  2. Opsiyonel: İki parçalı delme yardımını monte ediniz ve kullanınız.
  3. Elmaslı karot makinesinin şebeke fişini, toz emme tertibatının prizine takınız.
  4. Toz emme tertibatının şebeke fişini prize takınız.
  5. Bağlı ise: PRCD'nin "Sıfırlama" şalterine veya "I" tuşuna basınız.
  6. Elmaslı karot makinesini delinecek yerin ortasına konumlandırınız.
  7. Elmaslı karot makinesinin açma/kapatma şalterine basınız.
    Elektrikli süpürge, elektrikli el aletinden sonra çalışmaya başlar. Elektrikli süpürge, elektrikli el aleti kapatıldıktan biraz sonra kapanır.

Elektrikli el aletleri için şebeke prizi bulunmayan toz emme tertibatının kullanılması

Oluklu karot uçlarını ancak toz emme tertibatı olmadan çalışacaksanız kullanınız.
  1. Yan tutamağı istenen konuma getiriniz ve sabitleyiniz.
  2. Opsiyonel: İki parçalı delme yardımını monte ediniz ve kullanınız.
  3. Toz emme tertibatının şebeke fişini prize takınız.
  4. Bağlı ise: PRCD'nin "Sıfırlama" şalterine veya "I" tuşuna basınız.
  5. Elmaslı karot makinesini delinecek yerin ortasına konumlandırınız.
  6. Elmaslı karot makinesinin açma/kapatma şalterine basınız.
  7. Geri kalan malzemeleri de emmesi için toz emme tertibatının aletten birkaç saniye daha fazla çalışmasını bekleyiniz.

Toz emme tertibatı olmadan çalışma

Oluklu karot uçlarını ancak toz emme tertibatı olmadan çalışacaksanız kullanınız.
  1. Yan tutamağı istenen konuma getiriniz ve sabitleyiniz.
  2. Opsiyonel: İki parçalı delme yardımını monte ediniz ve kullanınız.
  3. Şebeke fişini prize takınız ve PRCD'nin "Reset" şalterine veya "I" tuşuna basınız.
  4. Elmaslı karot makinesini delinecek yerin ortasına konumlandırınız.
  5. Elmaslı karot makinesinin açma/kapatma şalterine basınız.

Su toplama sistemi olmadan manuel işletimde ıslak delme

İKAZ
Elektrik çarpması tehlikesi! Emiş arızalı olduğunda motor ve muhafaza üzerinden su akabilir!
  • Emme artık çalışmıyorsa çalışmayı derhal bırakınız.
  1. Yan tutamağı istenen konuma getiriniz ve sabitleyiniz.
  2. Opsiyonel: İki parçalı delme yardımını monte ediniz ve kullanınız.
  3. Şebeke fişini prize takınız ve PRCD'nin "Reset" şalterine veya "I" tuşuna basınız.
  4. Elmaslı karot makinesini delinecek yerin ortasına konumlandırınız.
  5. İstenen miktarda su akışı olana kadar su regülatörünü yavaşça açınız. Yan tutamaktaki göstergede su miktarını kontrol edebilirsiniz.
  6. Elmaslı karot makinesinin açma/kapatma şalterine basınız.

Su toplama sistemi ile manuel işletimde ıslak delme

İKAZ
Elektrik çarpması tehlikesi! Emiş arızalı olduğunda motor ve muhafaza üzerinden su akabilir!
  • Emme artık çalışmıyorsa çalışmayı derhal bırakınız.
Su emicideki şebeke prizi kullanılmamalıdır.
  1. Bir emme sistemi kullanılırsa: Islak emme sistemini çalıştırınız ve su beslemesini açınız.
  2. Yan tutamağı istenen konuma getiriniz ve sabitleyiniz.
  3. Opsiyonel: İki parçalı delme yardımını monte ediniz ve kullanınız.
  4. Şebeke fişini prize takınız ve PRCD'nin "Reset" şalterine veya "I" tuşuna basınız.
  5. Elmaslı karot makinesini delinecek yerin ortasına konumlandırınız.
  6. İstenen miktarda su akışı olana kadar su regülatörünü yavaşça açınız. Yan tutamaktaki göstergede su miktarını kontrol edebilirsiniz.
  7. Elmaslı karot makinesinin açma/kapatma şalterine basınız.

Karot tezgahı ile ıslak delme

İKAZ
Elektrik çarpması tehlikesi! Emiş arızalı olduğunda motor ve muhafaza üzerinden su akabilir!
  • Emme artık çalışmıyorsa çalışmayı derhal bırakınız.
Yukarı yönde delmeler için su toplama sistemi ile birlikte bir ıslak emme tertibatının kullanımı mutlaka gereklidir!
Image alternative
  1. İstenen miktarda su akışı olana kadar su regülatörünü yavaşça açınız.
  2. Aleti, sabit devir kontrol butonu ile sürekli işletim moduna alınız.
  3. Taşıyıcı kilidini açınız.
  4. Çevirme kolu ile elmas karot ucunu zemine kadar döndürünüz.
  5. Delme işleminin başlangıcında, karot ucu merkezlenene kadar hafifçe bastırınız. Ardından baskıyı arttırınız.
  6. Baskı gücünü, delme gücü göstergesine uygun olacak şekilde ayarlayınız.

Rota-Rail kullanımı (kolon döndürme parçası)

Rota-Rail, sistem kısmen veya komple sökülmeden, delme deliğine veya merkezine hızlı ve kolay erişimi sağlar.
İKAZ
Yanlış kullanım nedeniyle yaralanma tehlikesi! Karot tezgahı hasar görebilir veya kırılabilir.
  • Rota-Rail'i asla kolon uzatması olarak kullanmayınız.
  1. Taşıyıcıyı, taşıyıcı kilidi ile kızak üzerine kilitleyiniz. Güvenli biçimde sabitlendiğinden emin olunuz.
  2. Rayın arka kısmından tahdit cıvatasını çıkarınız.
  3. Rota-Rail'i, dişli rayları aynı yöne bakacak şekilde sabitleyiniz.
  4. Rota-Rail'deki cıvatayı sıkınız.
  5. Kızak kilidini çözünüz ve kızağı Rota-Rail'e sürünüz.
  6. Rota- Rail'in tespit cıvatalarını sökünüz ve aleti, Rota- Rail ile birlikte sola veya sağa döndürünüz. Bu sayede delik erişimi sağlanır.
  7. Karot parçalarını çıkarınız veya karot ucunu değiştiriniz.
  8. Aleti, Rota-Rail ile birlikte başlangıç konumuna geri döndürünüz ve Rota-Rail'in tespit cıvatalarını sıkınız. Çalışmaya devam etmek için aleti tekrar tezgah kolonuna geri sürünüz.
  9. Rota-Rail'i söktükten sonra tespit cıvatasını tekrar rayın arka kısmına sabitleyiniz.

Karot ucunun sıkışması sırasındaki çalışma adımları

Bir sıkışma durumunda önce emniyet debriyajı devreye alınmalıdır. Ardından elektronik motoru kapatır ve kullanıcının manuel müdahalesi olmadan iki kez tekrar devreye sokar. Sıkışmayı çözmek için hiçbir şey yapılmazsa elektronik, motoru 90 saniye için kapatır. Bir sıkışmayı manuel olarak aşağıdaki şekilde çözebilirsiniz:

Çevirme kollu karot ucunun sökülmesi

  1. Şebeke fişini prizden çekiniz.
  2. Karot ucunu çevirme kolu ile alt zeminden sökünüz.
  3. Şebeke fişini prize takınız.
  4. Delme işlemine devam ediniz.

Çatal anahtarlı karot ucunun sökülmesi

  1. Şebeke fişini prizden çekiniz.
  2. Elmas karot ucunu, giriş ucunun yakınından uygun bir çatal anahtarla tutunuz ve elmas karot ucunu çevirerek çıkartınız.
  3. Şebeke fişini prize takınız.
  4. Delme işlemine devam ediniz.

Bakım, onarım, taşıma ve depolama

Bakım ve onarım

İKAZ
Elektrik çarpması tehlikesi! Şebeke fişi takılıyken yapılan bakım ve onarım çalışmaları ciddi yaralanmalara ve yanıklara neden olabilir.
  • Tüm bakım ve onarım çalışmalarından önce her zaman şebeke fişi çekilmelidir!
Bakım
  • Yapışmış olan kir dikkatlice çıkarılmalıdır.
  • Havalandırma deliklerini kuru bir fırça ile dikkatlice temizleyiniz.
  • Gövde sadece hafif nemli bir bezle temizlenmelidir. Plastik parçalara yapışabileceğinden silikon içerikli bakım maddeleri kullanılmamalıdır.
Onarım
İKAZ
Elektrik çarpması tehlikesi! Elektrikli parçalarda usulüne uygun olmayan onarımlar ciddi yaralanmalara ve yanıklara neden olabilir.
  • Elektrik parçalarındaki onarımlar sadece elektronik uzmanı tarafından yapılabilir.
  • Görünür tüm parçalarda hasar olup olmadığı ve kumanda elemanlarının sorunsuz şekilde çalıştığı kontrol edilmelidir.
  • Hasar ve/veya fonksiyon arızaları durumunda ürün çalıştırılmamalıdır. Derhal Hilti servisi tarafından onarılmalıdır.
  • Bakım ve onarım çalışmalarından sonra tüm koruma tertibatları yerleştirilmeli ve fonksiyonları kontrol edilmelidir.
Güvenli çalışma için sadece orijinal yedek parçalar ve sarf malzemeleri kullanınız. Tarafımızdan onaylanmış, yedek parçaları, aksesuarları ve sarf malzemelerini Hilti Store veya adresinde bulabilirsiniz. www.hilti.group .

Kömür fırçalar değiştirilmelidir

İKAZ
Elektrik çarpması nedeniyle yaralanma tehlikesi !
  • Aletin bakımı ve onarımı sadece yetkili personel tarafından yapılmalıdır! Bu personel meydana gelebilecek tehlikeler hakkında özel olarak eğitim görmüş olmalıdır.
  1. Motorun sol ve sağındaki kömür kapaklarını açınız.
  2. Kömür fırçalarının nasıl takılı olduğuna ve kablolarının nasıl döşenmiş olduğuna dikkat ediniz. Kullanılmış kömür fırçalarını elmaslı karot makinesinden çıkartınız.
  3. Yeni kömür fırçalarını, eski kömür fırçalarının daha önce takılı olduğu yerlere takınız.
    Yerleştirirken kablo izolasyonunun hasar görmemesine dikkat ediniz.
  4. Motorun sol ve sağındaki kömür kapaklarını vidalayınız.
  5. Kömür fırçalarla boş çalışmada en az 1 dakika kesintisiz olarak rodaj yapınız.
    Kömür fırçalarını değiştirdikten sonra sinyal lambası yakl. 1 dakikalık çalışma süresinden sonra söner.

Taşınması ve depolanması

DİKKAT
Düşük sıcaklıklarda tehlike! İçeri giren su bu ürüne hasar verebilir ve elektrik çarpması tehlikesini arttırabilir.
  • Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda aletin içinde su kalmamasına dikkat ediniz.
  • Elmaslı karot makinesini depolamadan önce su regülatörünü açınız.

Arıza durumunda yardım

Bu tabloda listelenmemiş veya kendi başınıza gideremediğiniz arızalarda lütfen yetkili Hilti servisimiz ile irtibat kurunuz.

Elmaslı karot makinesi çalışmaya hazır değildir

Arıza
Olası sebepler
Çözüm
Image alternative
Servis göstergesinde görüntü yok.
PRCD açılmadı.
  • PRCD'nin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz ve PRCD'yi açınız.
Güç kaynağı kesildi.
  • Başka bir elektrikli alet takınız ve çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.
  • Priz bağlantılarını, şebeke kablosunu, akım hattını ve şebeke sigortasını kontrol ediniz.
Motorda su.
  • Elmaslı karot makinesini sıcak ve kuru bir ortamda bırakarak tamamen kurumasını bekleyiniz.
Image alternative
Servis göstergesi yanıyor.
Kömür fırçalar aşınmış.
Image alternative
Servis göstergesi yanıp sönüyor.
Motor aşırı ısındı.
  • Motor soğuyana kadar birkaç dakika bekleyiniz veya soğutma işlemini hızlandırmak için elmaslı karot makinesini boşta çalıştırınız. Elmaslı karot makinesini kapatınız ve tekrar açınız.
Aşırı yük hatası.
  • Elmaslı karot makinesini kapatınız ve tekrar açınız.
  • Elmaslı karot makinenizi düz olarak ilerletiniz ve/veya daha düşük bir baskı kuvveti uygulayınız.
Image alternative
Hırsızlık koruması göstergesi yanıp sönüyor.
Elmaslı karot makinesi serbest değil (opsiyonel hırsızlık korumasına sahip elması karot makinesi).
  • Devreye alma anahtarı ile elmaslı karot makinesini serbest bırakınız.

Elmaslı karot makinesi çalışmaya hazırdır

Arıza
Olası sebepler
Çözüm
Image alternative
Servis göstergesi yanıyor.
Kömür fırçaların aşınma sınırına neredeyse ulaşıldı. Elmaslı karot makinesinin otomatik kapanmasına kalan süre birkaç saatle sınırlı.
  • Kömür fırçaları ilk fırsatta değiştiriniz.
Kömür fırçalar değiştirildi ve rodaj gerekli.
  • Kömür fırçalarla boş çalışmada en az 1 dakika kesintisiz olarak rodaj yapınız.
Elmaslı karot makinesi tam güçle çalışmıyor.
Şebeke arızası – elektrik şebekesinde bir düşük gerilim meydana geldi.
  • Diğer tüketicilerin elektrik şebekesinde veya jeneratörde parazite neden olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Kullanılan uzatma kablosunun uzunluğunu kontrol ediniz.
Elmas karot ucu dönmüyor.
Şanzıman şalteri yerine oturmamış.
  • Şanzıman şalterine yerine oturana kadar basınız.
Elmas karot ucu zeminde sıkıştı.
  • Elmaslı karot makinenizi düz olarak ilerletiniz.
  • Elmas karot ucu çatal anahtarla gevşetilmelidir: Şebeke fişini prizden çekiniz. Elmas karot ucunu, giriş ucunun yakınından uygun bir çatal anahtarla tutunuz ve elmas karot ucunu çevirerek çıkartınız.
  • Tezgah üstünde delme: Çevirme kolundan çeviriniz ve taşıyıcıyı aşağı ve yukarı hareket ettirerek elmas karot ucunu gevşetmeyi deneyiniz.
Delme hızı yavaşlıyor.
Maksimum delme derinliğine ulaşıldı.
  • Delme ucu çıkarılmalı ve karot ucu uzatması kullanılmalıdır.
Delme ucu, elmas karot ucunda sıkışıyor.
  • Delme ucunu çıkartınız.
Zemin için spesifikasyon yanlış.
  • Daha uygun bir elmas karot ucu spesifikasyonu seçiniz.
Yüksek çelik oranı (saydam sudaki metal talaşlarından anlaşılabilir).
  • Daha uygun bir elmas karot ucu spesifikasyonu seçiniz.
Elmas karot ucu arızalı.
  • Elmas karot ucu hasar bakımından kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.
Yanlış vites seçildi.
  • Doğru vitesi seçiniz.
Baskı gücü çok düşük.
  • Baskı gücü arttırılmalıdır.
Cihaz gücü çok az.
  • Bir düşük vitese geçiniz.
Elmas karot ucu polisajlı.
  • Elmas karot ucunu bileme tepsisinde bileyiniz.
Su miktarı çok fazla.
  • Su miktarı, su regülatörü ile azaltılmalıdır.
Su miktarı çok az.
  • Elmas karot ucuna su beslemesini kontrol ediniz veya su regülatörü ile su miktarını arttırınız.
Taşıyıcı kilidi kapalı.
  • Taşıyıcı kilidini açınız.
Toz, delme işleminin ilerlemesini önlüyor.
  • Uygun bir toz emme tertibatı kullanınız.
Çevirme kolu direnç göstermeden dönüyor.
Emniyet pimi kırıldı.
  • Emniyet pimini değiştiriniz.
Elmas karot ucu, alet bağlantı yerine takılamıyor.
Takma ucu/alet bağlantı yeri kirli veya hasarlı.
  • Takma ucunu veya alet bağlantı yerini temizleyiniz ve gresleyiniz veya bunları değiştiriniz.
Su çıkışından veya şanzıman gövdesinden su çıkıyor.
Su basıncı çok yüksek.
  • Su basıncı azaltılmalıdır.
İşletim esnasında alet bağlantı yerinden su çıkıyor.
Elmas karot ucu alet bağlantı yerine yeterince vidalanmadı.
  • Elmas karot ucu sıkıca vidalanmalıdır.
  • Elmas karot ucu çıkarılmalıdır. Elmas karot ucu, karot ucu eksenine göre yaklaşık 90° döndürülmelidir. Elmas karot ucu yeniden takılmalıdır.
Takma ucu/alet bağlantı yeri kirli.
  • Takma ucunu veya alet bağlantı yerini temizleyiniz ve gresleyiniz.
Alet bağlantı yeri veya takma ucu contası bozuk.
  • Contayı kontrol ediniz ve gerekirse değiştiriniz.
Su akışı yok.
Filtre veya su akış göstergesi tıkalı.
  • Filtre veya su akış göstergesini çıkarınız ve yıkayınız.
Delme sisteminde çok fazla boşluk var.
Elmas karot ucu alet bağlantı yerine yeterince vidalanmadı.
  • Elmas karot ucu sıkıca vidalanmalıdır.
  • Elmas karot ucu çıkarılmalıdır. Elmas karot ucu, karot ucu eksenine göre yaklaşık 90° döndürülmelidir. Elmas karot ucu yeniden takılmalıdır.
Takma ucu/alet bağlantı yeri arızalı.
  • Takma ucu ve alet bağlantı yerini kontrol ediniz ve gerekirse değiştiriniz.
Taşıyıcıda çok fazla boşluk var.
Karot tezgahındaki cıvata bağlantıları gevşek.
  • Karot tezgahındaki cıvataların sıkıca yerine oturup oturmadığını kontrol ediniz ve gerekirse cıvataları sıkınız.
Karot tezgahı yeterince sabitlenmemiştir.
  • Karot tezgahını daha iyi sabitleyiniz.

İmha

Image alternative Hilti aletleri yüksek oranda geri dönüşümlü malzemelerden üretilmiştir. Geri dönüşüm için gerekli koşul, usulüne uygun malzeme ayrımıdır. Çoğu ülkede Hilti , eski aletlerini yeniden değerlendirmek üzere geri alır. Bu konuda Hilti müşteri hizmetlerinden veya satış temsilcinizden bilgi alabilirsiniz.
Image alternative
  • Elektrikli el aletlerini, elektronik cihazları ve aküleri evdeki çöplere atmayınız!

Sondaj çamurunun imha edilmesi hakkında öneriler

Çevre sağlığı açısından düşünüldüğünde, sondaj çamurunun uygun önlenmeler alınmadan suya veya kanalizasyona aktarılması sorun yaratabilir. Bölgenizdeki resmi makamdan talimatlar hakkında bilgi alınız.
  1. Sondaj çamurunu toplayınız (örneğin ıslak emme tertibatı ile).
  2. Sondaj çamuru tortulaşana kadar bekleyiniz ve parçayı inşaat molozunda imha ediniz (çökeltici maddeler ayırma sürecini hızlandırabilir).
  3. Kalan suyu (baz, ph değeri > 7) kanalizasyona aktarmadan önce, asit ile nötralize ediniz veya bol su ile seyreltiniz.

Çin RoHS (Tehlikeli madde kullanımını kısıtlama direktifi)

Aşağıdaki linkte tehlikeli maddeler tablosunu bulabilirsiniz: qr.hilti.com/r5062.
RoHS tablosunun linkini bu dokümanın sonunda karekod olarak bulabilirsiniz.

Üretici garantisi

  • Garanti koşullarına ilişkin sorularınız için lütfen yerel Hilti iş ortağınıza başvurunuz.
Image alternative
Image alternative