UD 16 (01)
UD 30 (01)
Orijinal kullanım kılavuzu
Kullanım kılavuzu bilgileri
Bu kullanım kılavuzu hakkında
- İkaz! Ürünü kullanmadan önce, talimatlar, güvenlik ve uyarı bilgileri, çizimler ve teknik özellikler dahil olmak üzere ürünle birlikte verilen kullanım kılavuzunu okuduğunuzdan ve anladığınızdan emin olunuz. Özellikle tüm talimatları, güvenlik ve uyarı bilgilerini, çizimleri, teknik özellikleri ve bileşenleri ve fonksiyonları öğreniniz. Aksi takdirde elektrik çarpması, yangın ve/veya ciddi yaralanma tehlikesi meydana gelebilir. Tüm talimatlar, güvenlik ve uyarı bilgileri dahil olmak üzere kullanım kılavuzunu daha sonra kullanmak üzere saklayınız.
- ürünleri profesyonel kullanıcıların kullanımı için öngörülmüştür ve sadece yetkili personel tarafından kullanılabilir ve bakımı yapılabilir. Bu personel, meydana gelebilecek tehlikeler hakkında özel olarak eğitim görmüş olmalıdır. Aletin ve ilgili yardımcı gereçlerin eğitimsiz personel tarafından usulüne uygun olmayan şekilde kullanılması ve amaçları dışında çalıştırılması sonucu tehlikeli durumlar söz konusu olabilir.
- Ekteki kullanım kılavuzu, basım tarihindeki mevcut gelişmiş teknolojiye uygundur. En son sürümü her zaman Hilti ürün sayfasında bulabilirsiniz. Bunu yapmak için, bu kullanım kılavuzundaki sembolü ile işaretlenmiş bağlantıyı veya QR kodunu kullanınız.
- Ürünü başkalarına sadece bu kullanım kılavuzuyla birlikte veriniz.
Resim açıklaması
Uyarı bilgileri
Uyarı bilgileri, ürün ile çalışırken ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı uyarır. Aşağıdaki uyarı metinleri kullanılır:Kullanım kılavuzundaki semboller
Bu kullanım kılavuzunda aşağıdaki semboller kullanılmıştır:Kullanım kılavuzuna dikkat edilmelidir |
|
Kullanım uyarıları ve diğer gerekli bilgiler |
|
Geri dönüşümlü malzemeler ile çalışma |
|
Elektrikli aletleri ve aküleri evdeki çöplere atmayınız |
Çizimlerdeki semboller
Çizimlerde aşağıdaki semboller kullanılmıştır:Bu sayılar, kullanım kılavuzunun başlangıcındaki ilgili çizime atanmıştır. |
|
Çizimlerdeki numaralandırma, önemli çalışma adımlarını veya çalışma adımları için önemli olan yapı parçalarını gösterir. Metinde, bu çalışma adımları veya yapı parçasına karşılık gelen sayılarla vurgulanmıştır, örn. (3) . |
|
Pozisyon numaraları Genel bakış çiziminde kullanılır ve Ürüne genel bakış bölümündeki açıklama numaralarına referans niteliğindedir. |
|
Bu işaret, ürün ile çalışırken dikkatinizi çekmek için koyulmuştur. |
Ürüne bağlı semboller
Üründeki semboller
Üründe aşağıdaki semboller kullanılmıştır:Delme 1. vites |
|
Delme 2. vites |
|
Sağa/sola doğru çalışma |
|
Dakika başına devir |
|
Koruma sınıfı II (çift izolasyonlu) |
Güvenlik
Elektrikli el aletleri için genel güvenlik uyarıları
İKAZ Bu elektrikli el aletine yönelik tüm güvenlik uyarılarını, talimatları, resimli açıklamaları ve teknik verileri dikkatlice okuyunuz. Aşağıdaki talimatlara uyulmaması durumunda elektrik çarpması, yangın ve/veya ağır yaralanmalar söz konusu olabilir.Tüm güvenlik uyarılarını ve kullanım talimatlarını muhafaza ediniz.
Güvenlik uyarılarında kullanılan "Elektrikli el aleti terimi, şebeke işletimli elektrikli el aletleri (şebeke kablosu ile) veya akü işletimli elektrikli el aletleri (şebeke kablosu olmadan) ile ilgilidir.
İş yeri güvenliği
- Çalışma alanınızı temiz ve aydınlık tutunuz. Düzensiz veya aydınlatma olmayan çalışma alanları kazalara yol açabilir.
- Yanıcı sıvıların, gazların veya tozların bulunduğu patlama tehlikesi olan yerlerde elektrikli el aleti ile çalışmayınız. Elektrikli el aletleri, toz veya buharı yakabilecek kıvılcım oluşturur.
- Elektrikli el aletini kullanırken çocukları ve diğer kişileri uzak tutunuz. Dikkatiniz dağılırsa aletin kontrolünü kaybedebilirsiniz.
- Elektrikli el aletinin bağlantı fişi prize uygun olmalıdır. Fiş hiçbir şekilde değiştirilmemelidir. Adaptör fişini topraklama korumalı elektrikli el aletleri ile birlikte kullanmayınız. Değiştirilmemiş fişler ve uygun prizler elektrik çarpması riskini azaltır.
- Borular, radyatörler, fırınlar ve buzdolapları gibi toprağa temas eden üst yüzeylere vücudunuzla temas etmekten kaçınınız. Vücudunuzun toprakla teması var ise yüksek bir elektrik çarpması riski söz konusudur.
- Elektrikli el aletini yağmurdan veya ıslaklıktan uzak tutunuz. Elektrikli el aletine su girmesi, elektrik çarpması riskini arttırır.
- Elektrikli el aletini taşımak, asmak veya fişi prizden çekmek için bağlantı kablosunu kullanım amacı dışında kullanmayınız. Bağlantı kablosunu sıcaktan, yağdan, keskin kenarlardan ve hareketli parçalardan uzak tutunuz. Hasarlı veya dolanmış bağlantı kabloları elektrik çarpması riskini arttırır.
- Elektrikli bir el aleti ile açık alanda çalışacaksanız, sadece dışarıda kullanımına izin verilen uzatma kabloları kullanınız. Dış mekanlar için uygun olan uzatma kablolarının kullanılması elektrik çarpması riskini azaltır.
- Elektrikli el aleti işletiminin nemli ortamda yapılması kaçınılmaz ise bir kaçak akım koruma şalteri kullanınız. Bir kaçak akım koruma şalterinin kullanımı elektrik çarpması riskini azaltır.
- Dikkatli olunuz, ne yaptığınıza dikkat ediniz ve elektrikli el aleti ile mantıklı bir şekilde çalışınız. Yorgunsanız veya uyuşturucu, alkol veya ilaç etkisi altında olduğunuzda elektrikli el aleti kullanmayınız. Elektrikli el aletini kullanırken bir anlık dikkatsizlik ciddi yaralanmalara neden olabilir.
- Kişisel koruyucu donanım ve her zaman bir koruyucu gözlük takınız. Elektrikli el aletinin türüne ve kullanımına göre toz maskesi, kaymayan güvenlik ayakkabısı, koruyucu kask veya kulaklık gibi kişisel koruyucu donanımların kullanılması yaralanma riskini azaltır.
- İstem dışı çalışmayı önleyiniz. Güç kaynağına ve/veya aküyü bağlamadan, girişini yapmadan veya taşımadan önce elektrikli el aletinin kapalı olduğundan emin olunuz. Elektrikli el aletini taşırken parmağınız şalterde ise veya alet açık konumda güç kaynağına takılırsa bu durum kazalara yol açabilir.
- Elektrikli el aletini devreye almadan önce ayar aletlerini veya vidalama anahtarlarını çıkartınız. Dönen bir alet parçasında bulunan bir alet veya anahtar yaralanmalara yol açabilir.
- Aşırı bir vücut hareketinden sakınınız. Güvenli bir duruş sağlayınız ve her zaman dengeli tutunuz. Böylece beklenmedik durumlarda elektrikli el aletini daha iyi kontrol edebilirsiniz.
- Uygun kıyafetler giyiniz. Bol kıyafetler giymeyiniz veya takı takmayınız. Saçları, kıyafetleri ve eldivenleri hareket eden parçalardan uzak tutunuz. Bol kıyafetler, takı veya uzun saçlar hareket eden parçalara takılabilir.
- Toz emme ve tutma tertibatları monte edilebiliyorsa bunların bağlı olduğundan ve doğru kullanıldığından emin olunuz. Bu toz emme tertibatının kullanımı tozdan kaynaklanabilecek tehlikeleri azaltabilir.
- Kendi güvenliğinizi riske atmayınız ve elektrikli el aletleri kullanımında son derece tecrübeli olsanız bile ilgili güvenlik kurallarını ihlal etmeyiniz. Dikkatsiz kullanım saniyeler içerisinde ciddi yaralanmalara neden olabilir.
- Aleti çok fazla zorlamayın. Çalışmanız için uygun olan elektrikli el aletini kullanın. Uygun elektrikli el aleti ile bildirilen hizmet alanında daha iyi ve güvenli çalışırsın.
- Şalteri bozuk olan elektrikli el aletini kullanmayınız. Açılıp kapatılamayan bir elektrikli el aleti tehlikelidir ve tamir edilmesi gerekir.
- Alet ayarlarını yapmadan, aksesuar parçalarını değiştirmeden veya aleti bir yere koymadan önce fişi prizden ve/veya (çıkarılabilir) aküyü aletten çıkarınız. Bu önlem, elektrikli el aletinin istem dışı çalışmasını engeller.
- Kullanılmayan elektrikli el aletlerini çocukların erişemeyeceği yerde muhafaza edin. Aleti iyi tanımayan veya bu talimatları okumamış kişilere aleti kullandırmayınız. Elektrikli el aletleri bilgisiz kişiler tarafından kullanılırsa tehlikelidir.
- Elektrikli el aletlerinin ve aksesuarlarının bakımını titizlikle yapınız. Hareketli parçaların kusursuz çalıştığı ve sıkışmadığı, parçaların kırılıp kırılmadığı veya hasar görüp görmediği, elektrikli el aleti fonksiyonlarının kısıtlanma durumlarını kontrol ediniz. Hasarlı parçaları aleti kullanmadan önce tamir ettiriniz. Birçok kazanın nedeni bakımı kötü yapılan elektrikli el aletleridir.
- Kesme aletlerini keskin ve temiz tutun. Özenle bakımı yapılmış keskin bıçak kenarı olan kesme aletleri daha az sıkışır ve kullanımı daha rahattır.
- Elektrikli el aletini, aksesuarları, ek aletleri vb. bu talimatlara göre kullanın. Çalışma şartlarını ve yapılacak işi de ayrıca göz önünde bulundurun. Elektrikli el aletlerinin öngörülen kullanımı dışında kullanılması tehlikeli durumlara yol açabilir.
- Tutamağı ve tutamak yüzeylerini daima temiz ve yağ ve gresten arındırılmış durumda tutunuz. Kaygan tutamaklar ve tutamak yüzeyleri güvenli bir kullanımı ve öngörülemeyen durumlarda elektrikli el aletinin kontrolünü engeller.
- Elektrikli el aletinizi sadece kalifiye uzman personele ve sadece orijinal yedek parçalar ile tamir ettiriniz. Böylece elektrikli el aletinin güvenliğinin korunduğundan emin olunur.
Matkaplar için güvenlik uyarıları
Tüm çalışmalara yönelik güvenlik uyarıları- İlave tutamağı kullanınız. Kontrol kaybı yaralanmalara yol açabilir.
- Elektrikli el aletini, ek aletin veya cıvataların gizli elektrik kablolarına veya dahili bağlantı kablosuna temas edebileceği durumlarda izole tutamağından tutunuz. Elektrik ileten bir hat ile temasta metal parçalar da gerilim altında kalır ve elektrik çarpmasına neden olabilir.
- Asla matkap ucu için izin verilen devir sayısının üzerinde bir devir sayısı ile çalışmayınız. Bunun üzerindeki devir sayılarında matkap ucu hafifçe bükülerek iş parçasına temas etmeden serbestçe dönebilir ve yaralanmalara neden olabilir.
- Delme işlemine her zaman düşük devir sayısı ile başlayınız ve matkap ucunun iş parçasına temas etmesini bekleyiniz. Bunun üzerindeki devir sayılarında matkap ucu hafifçe bükülerek iş parçasına temas etmeden serbestçe dönebilir ve yaralanmalara neden olabilir.
- Aşırı baskı uygulamayınız ve sadece matkap ucuna göre uzunlamasına yönde baskı uygulayınız. Matkap ucu bükülebilir, bu nedenle kırılabilir veya kontrolün kaybedilmesine ve yaralanmalara neden olabilir.
- Elektrikli el aletini sadece, karıştırma sepeti karıştırılacak malzemenin içinde olduğunda açınız veya kapatınız. Aksi takdirde kontrol kaybedilebilir ve yaralanma tehlikesi söz konusu olabilir.
Ek güvenlik uyarıları
Kişilerin güvenliği- Aleti sadece teknik olarak kusursuz durumdayken kullanınız.
- Alette hiç bir zaman manipülasyon veya değişiklik yapmayınız.
- Aleti, her zaman iki elinizle öngörülen tutamaklardan sıkıca tutunuz. Tutamakları kuru, temiz, yağsız ve gressiz bir şekilde tutunuz.
- Çalışma esnasında şebeke ve uzatma kablosunu her zaman aletin arka tarafında bırakınız. Bu, çalışma esnasında kabloya takılıp düşme tehlikesini azaltır.
- Bir toz emme sistemi, solunum koruma maskesi ve koruyucu gözlük kullanınız. Zımparalama sonucu oluşan toz, akciğerlere ve gözlere zarar verebilir.
- Parmaklarınızdaki kan dolaşımının iyi olması için çalışma molaları veriniz ve gevşetme ve parmak egzersizleri yapınız.
- Kurşun içeren boyalar gibi malzemelerin tozu, bazı ahşap türleri, kuartz içeren beton / duvar / taşlar, mineraller ve metaller sağlığa zarar verebilir. Tozlara dokunulması veya tozların solunması, kullanıcıda veya yakınında bulunan kişilerde alerjik reaksiyonlara ve/veya solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Kayın veya meşe ağacı gibi belli tür tozlar özellikle ahşap işlemede ek maddelerle (kromat, ahşap koruyucu malzemeler) bağlantılı çalışıldığında kanser yapıcı olarak kabul edilir. Asbest içerikli malzemeler sadece uzman kişiler tarafından işlenmelidir. Mümkünse bir toz emme tertibatı kullanınız. Daha yüksek bir toz emme derecesine ulaşmak için uygun bir portatif toz emme tertibatı kullanılmalıdır. Gerekiyorsa ilgili toza uygun bir solunum koruma maskesi takılmalıdır. Çalışma yerinin iyi havalandırılmasını sağlayınız. İşlenecek malzemeler için ülkenizde geçerli olan talimatlara dikkat ediniz.
- Bu alet gözetim altında olmayan yetersiz güçteki kişiler için uygun değildir. Aleti çocuklardan uzak tutunuz.
- Çocuklara alet ile oynamalarının yasak olduğu öğretilmelidir.
- Aletin bağlantı hatlarını düzenli olarak kontrol ediniz ve hasar durumunda bunu yetkili bir uzmana değiştirtiniz. Elektrikli el aletinin bağlantı hattı hasar gördüğünde, bu hat müşteri hizmetleri organizasyonundan elde edebileceğiniz özel üretilmiş ve yasal olarak kullanım iznine sahip bir bağlantı hattı ile değiştirilmelidir. Uzatma hatlarını düzenli olarak kontrol ediniz ve hasar görmüş ise değiştiriniz. Çalışma esnasında şebeke veya uzatma kablosu hasar görürse, bu kabloya dokunmamalısınız. Şebeke fişini prizden çekiniz. Hasarlı bağlantı ve uzatma kabloları elektrik çarpması nedeniyle tehlike oluşturur.
- Elektrik kesintisi durumunda elektrikli el aletini kapatınız ve elektriklerin yeniden geldiğinde aletin yanlışlıkla yeniden çalışmasının önüne geçmek için fişini çekiniz.
- İletken malzemelerin sık işlenmesi durumunda, kirlenen aletleri düzenli aralıklarla Hilti Servisi'ne kontrol ettiriniz. Alet üst yüzeyindeki toz, özellikle iletken malzeme veya nem, uygunsuz kullanımlar sonucu elektrik çarpmasına yol açabilir.
- Aleti emniyete alınız. Bir germe tertibatı veya mengene ile sabitlenen iş parçası, sadece elle tutulana göre daha emniyetlidir.
- Alet kullanımda ısındığından dolayı alet değiştirmek için koruyucu eldiveni takınız.
Tanımlama
Ürüne genel bakış
- Hızlı germe veya dişli matkap kovanı
- Yan tutamak
- Kovan (sadece UD 16)
- Derinlik mesnedi
- Derinlik mesnedi için sabitleme vidası
- Fonksiyon seçme şalteri
- Sağa/Sola dönüş değiştirme şalteri
- Elektronik devir sayısı kumandası olan kumanda şalteri
- Sürekli işletim için sabitleme düğmesi
- Şebeke kablosu
Usulüne uygun kullanım
Ürün elle kullanılan, elektrikle çalışan bir darbesiz matkaptır. Ahşap ve metalde delme, vidalama ve belirli koşullar altında karıştırma işleri için tasarlanmıştır.
Olası yanlış kullanım
- Bu ürün, sağlığa zararlı maddelerin işlenmesi için uygun değildir.
- Bu ürün, nemli ortamlardaki çalışmalar için uygun değildir.
Teslimat kapsamı
Matkap, yan tutamak, derinlik mesnedi, matkap kovanı anahtarı, kullanım kılavuzu.Teknik veriler
Jeneratörlü veya transformatörlü bir işletim durumunda çıkış gücü, aletin tip plakasında belirtilen nominal akım tüketiminin en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Transformatörün veya jeneratörün çalışma gerilimi her zaman alet nominal geriliminin %+5'i ile %-15'i arasında olmalıdır.UD 16 |
UD 30 |
|
---|---|---|
Ürün nesli |
01 |
01 |
EPTA Prosedürü 01 uyarınca ağırlık |
2,6 kg |
2,5 kg |
1. vites devir sayısı |
900 dev/dak (15,0 Hz) |
1.200 dev/dak (20,0 Hz) |
2. vites devir sayısı |
2.500 dev/dak (41,7 Hz) |
3.300 dev/dak (55,0 Hz) |
Maksimum tork 1. vites |
80 Nm (59 ftlbf) |
51 Nm (38 ftlbf) |
Maksimum tork 2. vites |
29 Nm (21 ftlbf) |
18,5 Nm (13,6 ftlbf) |
Alet bağlantı yeri çapı |
2 mm … 13 mm |
2 mm … 13 mm |
Ses bilgisi ve titreşim değerleri
Bu talimatlarda belirtilen ses basıncı ve titreşim değerleri, ilgili normlara uygun bir ölçüm metodu ile ölçülmüştür ve elektrikli el aletlerinin birbirleri ile karşılaştırılması için kullanılabilir. Zorlanmaların geçici olarak değerlendirmesine de uygundur.Belirtilen değerler, elektrikli el aletinin ana kullanım alanlarını temsil eder. Elektrikli el aletinin, farklı ek aletlerle veya yetersiz bakım yapılmış şekilde kullanılması durumunda, veriler sapma gösterebilir. Bu durum, toplam çalışma süresi boyunca zorlanmayı belirgin şekilde yükseltebilir.
Doğru bir zorlanma değerlendirmesi için elektrikli el aletinin kapatıldığı veya çalışır konumda olduğu ve ayrıca kullanımda olmadığı zamanlar da dikkate alınmalıdır. Bu durum, toplam çalışma süresi boyunca zorlanmayı belirgin şekilde azaltabilir.
Kullanıcıyı ses ve/veya titreşimin etkilerinden koruyacak ek güvenlik önlemleri belirleyiniz, örneğin: Elektrikli el aletinin ve ek aletlerin bakımının yapılması, ellerin sıcak tutulması, iş akışlarının düzenlenmesi.
Ses emisyonu değerleri
UD 16 |
UD 30 |
|
---|---|---|
Ses gücü seviyesi (L WA) |
98 dB(A) |
97 dB(A) |
Emniyetsizlik (KWA) |
5 dB(A) |
5 dB(A) |
Emisyon ses basıncı seviyesi (L pA) |
90 dB(A) |
89 dB(A) |
Emniyetsizlik (KpA) |
5 dB(A) |
5 dB(A) |
UD 16 |
UD 30 |
|
---|---|---|
Darbesiz vidalama (ah) |
< 2,5 m/sn² |
< 2,5 m/sn² |
Metalde delme (ah,D) |
4,0 m/sn² |
4,1 m/sn² |
Emniyetsizlik (K) |
1,5 m/sn² |
1,5 m/sn² |
Kullanım
Çalışma hazırlığı
Bu dokümanda ve ürün üzerinde bulunan güvenlik ve uyarı bilgilerine dikkat ediniz.Yan tutamağın montajı ve ayarlanması
- Yan tutamak tutucusunu (germe bandı) sökmek için tutamağı çeviriniz.
- Tutamağı (germe bandı), bunun için öngörülen oyuğa kadar alet bağlantı yeri üzerinden öne doğru itiniz.
- Yan tutamağı öngörülen yuvalara göre istediğiniz konuma getiriniz.
- Yan tutamak tutucusunu (germe bandı) germek için tutamağı çeviriniz.
Derinlik mesnedinin montajı ve ayarlanması
- Sabitleme vidasını gevşetiniz.
- Derinlik mesnedini öngörülen açıklığa yerleştiriniz.
- Derinlik mesnedini istenilen delme derinliğine ayarlayınız.
- Derinlik mesnedinin sabitleme vidasını sıkınız.
Anahtarsız mandrenin sökülmesi
- Çatal anahtarı SW 17, cihaz milinde öngörülen anahtar yüzeyine yerleştiriniz.
- Çatal anahtarı SW 19, anahtarsız mandrenin altıgenine yerleştiriniz.
- Çatal anahtarı SW 19 saat yönünün tersine çeviriniz.
- Anahtarsız mandren ilgili cihaz milinden sökülür.
- Anahtarsız mandren ilgili cihaz milinden sökülür.
Anahtarsız mandrenin monte edilmesi
- Anahtarsız mandreni, cihaz milinin sonuna kadar elle vidalayınız.
- Çatal anahtarı SW 17, cihaz milinde öngörülen anahtar yüzeyine yerleştiriniz.
- Çatal anahtarı SW 19, anahtarsız mandrenin altıgenine yerleştiriniz.
- Tanımlanan sıkma torku (120 Nm) ile sıkınız.
- Tanımlanan sıkma torku (120 Nm) ile sıkınız.
Dişli matkap kovanının sökülmesi
- Altıgen çeliği dişli matkap kovanına yerleştiriniz.
- Matkap kovanı anahtarı yardımıyla altıgen çeliği sıkıştırınız.
- Çatal anahtarı SW 17, cihaz milinde öngörülen anahtar yüzeyine yerleştiriniz.
- Uygun bir anahtarı altıgen çeliğin üzerine yerleştiriniz.
- Çatal anahtarı SW 19 saat yönünün tersine çeviriniz.
- Dişli matkap kovanı ilgili cihaz milinden sökülür.
- Dişli matkap kovanı ilgili cihaz milinden sökülür.
Dişli matkap kovanının takılması
- Altıgen çeliği dişli matkap kovanına yerleştiriniz.
- Matkap kovanı anahtarı yardımıyla altıgen çeliği sıkıştırınız.
- Dişli matkap kovanını, cihaz milinin sonuna kadar elle vidalayınız.
- Çatal anahtarı SW 17, cihaz milinde öngörülen anahtar yüzeyine yerleştiriniz.
- Uygun bir anahtarı altıgen çeliğin üzerine yerleştiriniz.
- Tanımlanan sıkma torku (120 Nm) ile sıkınız.
Takımın anahtarsız mandrene yerleştirilmesi
- Anahtarsız mandrenin kilitleme kovanını saat yönünün tersine çeviriniz.
- Takım çözülene kadar kovanı çevirmeye devam ediniz.
Takımın anahtarsız mandrenden sökülmesi
- Takım milini yerleştirene kadar anahtarsız mandreni açınız.
- Anahtarsız mandren otomatik olarak yerine oturana kadar kovanı saat yönünde çevirerek takımı sıkıştırınız.
Takımın dişli matkap kovanına yerleştirilmesi
- Takım milini yerleştirene kadar anahtarsız mandreni açınız.
- Aleti yerleştiriniz.
- Anahtar halkasını çevirerek anahtarlı mandreni kapatınız.
- Matkap kovanı anahtarını, dişli matkap kovanındaki üç delikten birine sokunuz.
- Takımı sabitlemek için matkap kovanı anahtarını saat yönünde çeviriniz.
- Matkap kovanı anahtarını çekiniz.
Takımın dişli matkap kovanından çıkarılması
- Matkap kovanı anahtarını, dişli matkap kovanındaki üç delikten birine sokunuz.
- Açılması için matkap kovanı anahtarını saat yönünün tersine çeviriniz.
- Aleti çıkartınız.
- Matkap kovanı anahtarını çekiniz.
Çalışma
Sürekli çalışmayı açma/kapatma
- Kumanda şalterine basınız ve basılı tutunuz.
- Sabitleme düğmesine basınız ve basılı tutunuz.
- Kumanda şalterini bırakınız.
- Sabitleme düğmesini bırakınız.
- Sürekli işletiminin kapatılması için kumanda şalterine basınız ve ardından bırakınız.
Sağa/sola doğru çalışma ayarı
- Sağa/sola dönüş değiştirme şalterini istediğiniz dönüş yönüne ayarlayınız.
Delme 1. ve 2. vites
- Fonksiyon seçme şalterini "İlk kademede delme" veya "İkinci kademede delme" konumuna getiriniz.
Karıştırma
- Fonksiyon seçme şalterini "Birinci viteste delme" konumuna getiriniz.
Vidalama
- Sağa/sola dönüş değiştirme şalterini istediğiniz dönüş yönüne ayarlayınız.
- Fonksiyon seçme şalterini "İlk kademede delme" veya "İkinci kademede delme" konumuna getiriniz.
Bakım ve onarım
Bakım- Yapışmış olan kiri dikkatlice çıkarınız.
- Eğer varsa, havalandırma deliklerini kuru, yumuşak bir fırça ile dikkatlice temizleyiniz.
- Gövdeyi sadece hafif nemli bir temizlik bezi ile temizleyiniz. Plastik parçalara yapışabileceğinden silikon içerikli bakım maddeleri kullanmayınız.
- Görünür tüm parçalarda hasar olup olmadığını ve kumanda elemanlarının fonksiyonunlarının sorunsuz şekilde çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol ediniz.
- Hasar ve/veya fonksiyon arızaları durumunda ürünü çalıştırmayınız. Ürünün derhal Hilti servisi tarafından onarılmasını sağlayınız.
- Bakım ve onarım çalışmalarından sonra tüm koruma tertibatlarını yerleştiriniz ve bunları sorunsuz fonksiyon bakımından kontrol ediniz.
Taşınması ve depolanması
Taşıma- Bu ürünü bir el aleti takılıyken taşımayınız.
- Taşıma esnasında güvenli bir şekilde durmasına dikkat ediniz.
- Görünür tüm parçalarda hasar olup olmadığını ve kumanda elemanlarının fonksiyonlarının sorunsuz şekilde çalışıp çalışmadığını her taşımadan sonra kontrol ediniz.
- Bu ürünü daima şebeke fişi çekili olarak depolayınız.
- Bu ürünü kuru ve çocuklar ile yetkisiz kişilerin erişemeyeceği yerlerde depolayınız.
- Görünür tüm parçalarda hasar olup olmadığını ve kumanda elemanlarının fonksiyonlarının sorunsuz şekilde çalışıp çalışmadığını uzun depolamadan sonra kontrol ediniz.
Arıza durumunda yardım
Bu tabloda listelenmemiş veya kendi başınıza gideremediğiniz arızalarda lütfen yetkili Hilti servisimiz ile irtibat kurunuz.Hata arama
Arıza |
Olası sebepler |
Çözüm |
---|---|---|
Alet çalışmıyor. |
Şebeke elektriği kesik |
|
Şebeke kablosu veya fiş arızalı. |
|
|
Elektronik hatası |
|
|
Alet, tam güce sahip değil. |
Uzatma kablosunun kesiti çok düşük. |
|
Kumanda şalteri tam basılı değil. |
|
|
Matkap ucu yerinden çıkmıyor. |
Alet sola doğru çalışma konumunda. |
|
Matkap ucu kör veya hasarlı. |
|
|
Matkap ucu dönmüyor. |
Matkap kovanı yeterince sıkılmamış. |
|
İmha
Hilti aletleri yüksek oranda geri dönüşümlü malzemelerden üretilmiştir. Geri dönüşüm için gerekli koşul, usulüne uygun malzeme ayrımıdır. Çoğu ülkede Hilti , eski aletlerini yeniden değerlendirmek üzere geri alır. Bu konuda Hilti müşteri hizmetlerinden veya satış temsilcinizden bilgi alabilirsiniz.Üretici garantisi
- Garanti koşullarına ilişkin sorularınız için lütfen yerel Hilti iş ortağınıza başvurunuz.
Uygunluk beyanı
Uygunluk beyanıÜretici burada tanımlanan ürünün geçerli yasalara ve standartlara uygun olduğunu kendi sorumluluğunda beyan eder.Teknik dokümantasyonlar eklidir:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE
Ürün bilgileri
Matkap |
UD 16 | UD 30 |
Nesil: |
01 |
Seri numarası: |
1‒99999999999 |